IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осма вечер #ДАНСwithme

Гражданите продължават да искат оставката на правителството, въпреки призивите на управляващите за толеранс от време

21:51 | 21.06.13 г. 10
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

За осма поредна вечер в София и страната се проведоха мирни протести с искания за оставка на правителството.

Хиляди граждани отново се събраха на площад “Независимост” в столицата и тръгнаха на станалото вече традиционно шествие по бул. “Цар Освободител” към Народното събрание, през Орлов мост и по бул. “Евлоги Георгиев” към Националния дворец на културата (НДК).

В района на НДК обаче органите на реда попречиха на протестиращи да минат в близост до сградата заради конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС), който започва утре.

Протестите на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Въпреки че Народното събрание преразгледа решението си, недоволството на хората не стихва заради серията от гафове, които кабинетът допусна още в първите седмици след сформирането му.

Същевременно столичните полицаи излязоха на протеста със светлоотразителни жилетки с надпис "Антиконфликт полиция", за да демонстрират на гражданите желанието си за толерантност и диалог. Предстои и въвеждането на жилетки с надпис "Полиция - Диалог екип", като задачата на тези екипи ще бъде да водят диалог с различни групи протестиращи, организатори и граждани по време на протестни митинги и шествия. Гражданите на място ще могат да сигнализират за възникнали проблеми и създадени условия за провокации или ескалация на напрежението, уведомяват от СДВР.

Участниците в днешния протест в София събраха и предложения за промени в Изборния кодекс.

Демонстрации имаше и в други градове на страната, сред които Варна, Пловдив, Сливен, Силистра и други.

По-рано премиерът Пламен Орешарски пред български журналисти в Брюксел за пореден път отправи призив за запазването на спокойствие и поиска на кабинетът му да бъде дадено време, за да свърши “очевидно необходими неща”.

Премиерът днес беше на първо посещение в Брюксел и увери председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, че ще продължи с усилията си за нормализиране на политическата и обществена ситуация.

Барозу обаче не си спести критиките към новото правителство и призова политическите сили, въпреки различията си и борбата за власт, да постигнат консенсус в името на бъдещето на страната.

Снимки от днешния протест в София вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ето линк за провокациите:!!! (нова тв)http://play.novatv.bg/play/314856/?autostart=true
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Искам ВСИЧКИ които плямпат тук, че ГЕРБ е яхнала протестите да даде ясно доказателство за това! Има фейсбук, има телевизии, радио, ютуб - покажете ЕДНО доказателство, че ГЕРБ са се възползвали от протеста. Извините ама да ме обвинявате, че ГЕРБ ме използва най-малкото ме дразни, да не кажа обижда! Айде бе желенски, айде есхил, слушам ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
БСП се страхува от ГЕРБ. Като гледам тука крайните писания. Аз се страхувам и от ГЕРБ и от БСП. Ако махането на тази клика изисква крути мерки, аз съм съгласен. Не бих казал, че държавата ни е стабилна сега, за да се плашим с дестабилизация. И всичко почна с едно гнусно назначение което се чудите как да оправдаете, червени *** пишещи тук. Да знаете, че отсега нататък всяка крачка ще се гледа под микроскоп. Нали това обещахте? Да сте различни от предните? Кво ми се оправдавате сега, че те и онези правили същото. Вземете се скрийте най-накрая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
цитат---" Опасен прецедент! ДКСИ понижила нивото на достъп до секретна информация в стратегическия обект ТЕЦ Марица Изток 2, за да спаси шефа Георги Христозов. Утре ще го направят като нищо и за АЕЦ Козлодуй. Важното е шефът да не се пипа, защото е от "нашите", а енергетиката винаги е била дойна крава за управляващите."---
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Есхил
преди 10 години
DD Едва ли е нужно да се напомня класическото определение на У Чърчил за демокрацията: много е лоша , но по добра няма. Ако мислите , че много ни харесваше ББ много се лъжете, но....А това че месец след изборите някой е решил , че резултатите не го устройват, едва ли е солиден аргумент. Поне така мисля съм дълбоко убеден , че не е редно едно малцинство , независимо че е било съставено от креативни и богопомазани личности няма право да налага волята си, иначе не виждам по какво се различавате от истинските болшевики на. В И Ленин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
jelenski
преди 10 години
за съжаление, няма как да се оправим след като протестите са яхнати от ГЕРБ, които единственото искат да се върнат на власт, без значение какво се случва с народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Ами и аз да ти кажа.Първо, спомни си предизборната ситуация, хилядите лъжи, удари под кръста, недоказуеми постановки, Бареков и сие, на хората им писна! Добре, взехте властта, ами спрете се, ами работете за хората! А те започнаха с промени, за които нито е споменавано в програмите им, нито пък са съществени промените.Започна се с реваншизъм, Ами да скачат, само че за БСП никой не е гласувал, гласуваха за Коалиция за България, БСП ги няма в листите самостоятелно, защото знаят, че никой не ги иска!Започна се с качване на детски, а всъщност няма осигурени пари за тях. Заслушай се, какво говорят в парламента. Те наистина ли мислят, че ще им се вържем на популизма?Кофти правителство е това, много кофти, защото кофти хора стоят зад него! Те си отиват! Днес, утре, пълнолунието е с нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
DD
преди 10 години
Колега не си с всичкия си !!!!!! за вашата партия са гласували колко бяха 11% при 45-50% активност при вота хайде сега посмятай и ще разбереш, че милионите са само в твоята глава!!! Манипулатор !!!Сега ще Ви обесня за Есхил за какво са хората на улицата. За пръв път в България от 20 години на улицата за хората с работа, интелигентни и можещи хора решили да останат в родината и да се борят за едно по-добро бъдеще за децата си! Това трудно го разбираш колега нали защото България за теб не е това, което е за нас. Само за месец откакто са на власт комунистите, турците и ония самозабравилия се предател сътвориха толкова пумия колкото никой последните правителства не е правил за целия си мандат ( или почти целия ) на управление. Няма да обеснявам какво направиха всички средно интелигенти хора го виждаме! Така, че Есхил опитай се да се въздържаш от глупави коментари, защото на хората им писна от Вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 30
Есхил
преди 10 години
На практика излиза осми ден на анти демокрация в България . От къде на къде едно малцинство от 10000 души, резервите са големи по отношение на точността на цифра, ще диктува и налага , с помоща на услужливите медии ,волята си на милиони граждани дали вота си едва преди месец!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още