IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на ЕС ще издърпа българската икономика от кризата

За 100 дни е невъзможно да се види реакция на правителствените мерки, необходими са поне 6 месеца, според Емил Хърсев

10:00 | 20.09.13 г. 9
Икономиката на ЕС ще издърпа българската икономика от кризата

Според Емил Хърсев има правилна визия какво да се прави в икономиката и няма прекомерни обещания, каквито се виждаха в предизборните стратегии.

Красен Станчев подчерта обаче, че не е ясно какъв би бил дългосрочният ефект от някои идеи на правителството и на мнозинството. „Не се вижда какво би се случило, ако се въведе сега семейно подоходно облагане, но министърът на финансите все пак си задава този въпрос. Не се вижда какво би се случило ако се въведе касово плащане на ДДС, ако се фиксират цените на арендата, ако се приемат благородните идеи на министъра на труда за справедливо определяне на възрастта на пенсия. Това са идеи, които са заложени в законопроекти“, коментира той.

По думите му в момента 54% от пенсиите се финансират със средства на данъкоплатците. „Когато не увеличаваш възрастта, когато гонии младите от страната, нещата ще се задълбочават, все по-малко работещи ще издържат пенсионерите и данъкоплатците ще намаляват. Нетните кредитори на бюджета, тези, които работят в себе си в частния сектор и в несубсидирани предприятия, намаляват през последните 10 години с около 150 хиляди“, посочи Красен Станчев.

Хърсев обаче отхвърли апокалиптичните прогнози на Световната банка за България към 2050 г. Според него прогнозата няма да се сбъдне и „или ще имаме работеща икономика, или не“. „Ако не, ситуацията ще е много по-лоша от прогнозата“, коментира той.

Икономистът препоръча още да се въведе „универсално“ подоходно облагане, което да включва и всички категории доходи, които в момента не се облагат. „За да функционира държавата, тя трябва да има минимален хранителен режим“, посочи той.

Експертите посочиха и че енергетиката има нужда от либерализация и „икономизация“. „Необходимо е да се постигне баланс на енергийната система, енергетиката не е икономизиран сектор, понеже няма натиск на пазара върху него. Либерализацията ще я преживеем някой ден и тя вероятно ще реши този въпрос“, коментира Хърсев.

„Всички прогнози в енергетиката са за 30-40% увеличение на цената на тока за битови потребители в следващите 3-4 години“, допълни още той. Владимир Каролев добави, че заради популистките понижения в цените на тока се създават огромни дефицити в системата и всяко допълнително намаление ще доведе до още по-силни ръстове на цените в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 10 години
Австралия изнася суровини за цяла Азия не само за Китай , но и Япония, Корея , Тайван , Индия и др. Те българите могат , гърците не могат разбираш ли бруталния сарказъм ....... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Ами, по втория закон на Нютон, ние точно това си правим, теглим ги назад. ;-)Виж, дали ще ги изтеглим, това е Въпросът.За честолюбие, и аз съм честолюбив но, това изтегляне е от друго естество: отварят се пазарни възможности и не е задължително, ако е изгодно нам, да не е изгодно и на другите страни. Появяват се синергични връзки, от които могат всички да спечелят. Е, ще има наредили се по-напред но, така става, кога си на опашката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
nocalled
преди 10 години
ами дайте пък тогава ние да ги издърпаме европейците...назад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
nocalled
преди 10 години
ами дайте пък тогава ние да ги издърпаме европейците...назад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 10 години
Дали австралийците се чувстват обидени от факта , че повишеното търсене на суровини от Китай дърпа добивната им индустрия напред , а с това и цялата икономика на Австралия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
serafima
преди 10 години
И аз се смятам за честолюбива и ме обижда нашето отношение към самия наш живот и икономиката ни. Но, това е положението. Дори от ден на ден все повече се обезкуражавам, че можем нещо да направим. Та ние не знаем какво искаме, как да го постигнем и ако, не дай си боже, се изискват жертви и работа, ни няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
Sakamano
преди 10 години
Прочетох само заглавието и се отказах да чета статията. Знам, че тук се говори за икономика, но за мен фразата "някой да ни издърпа" е унизителна и обидна във всеки контекст. Не сме нито по-глупави, нито по-слаби от другите европейци, за да се налага да ни носят на гръб. Ако искаме по-добър живот, трябва да го постигнем с повече работа. Никой не е длъжен "да ни дърпа" и никой няма желание да го прави. Ако сме възприели *** манталитет да чакаме всичко наготово - толкова по-зле за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Людени
преди 10 години
Колко патетично .... Хърсев !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още