IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: БСП има шансове да спечели европейските избори

Едно от предизвикателствата пред кабинета е да устои на вътрешните разделения, каза премиерът Орешарски на 48-я Конгрес на БСП

13:52 | 08.02.14 г. 5
<p>
	&ldquo;Тухла по тухла, стъпка по&nbsp;стъпка работим за държавност, икономика и социална политика&rdquo;,&nbsp;заяви Станишев на конгреса. <em>Снимка: БТА</em></p>

“Тухла по тухла, стъпка по стъпка работим за държавност, икономика и социална политика”, заяви Станишев на конгреса. Снимка: БТА

БСП запазва шансове за победа на евровота, въпреки разпиляването на гласовете от лявото пространство заради листата на движението АБВ. Това коментира на 48-мия Конгрес на БСП лидерът на “столетницата” Сергей Станишев, цитиран от БТА.

“Има четири условия за нашата победа на евровота, първите три са налице - кауза, самочувствие, подкрепяме правителство, което е мощен партньор и печели привърженици и извън лявото. Но има и 
още едно условие - да повярваме в себе си”, посочи Станишев. “Днес нито сме паднали, нито сме на колене и имаме готовност да извървим пътя до успешния финал”, каза още той.

Станишев препоръча на съпартийците си да затворят страницата с АБВ и да си свършат тяхната работа 
на изборите. “Голяма грехота е леви гласове да се разпиляват”, коментира още той.

По думите на лидера на “червените” силите на левицата и десницата в Европа са изравнени, затова всеки глас и евродепутат са важни.

“Готови ли сме всички ние, цялата Социалистическа партия, да дадем всичко от себе си, за да спечелим предстоящите избори”, попита Станишев. Задавам този въпрос, очаквам отговор, добави той.

“Отстранихме ГЕРБ от власт, това е първата стъпка”, посочи Станишев. “Необходимо е да направим процеса към нормализация необратим”, добави той. По думите му това е каузата на БСП, това е и залогът на предстоящите избори.

“Тухла по тухла, стъпка по стъпка работим за държавност, икономика и социална политика”, заяви Станишев. Той посочи три основни приоритета в бъдеще - индустриализация, модернизация и водещото за БСП като лява партия - държавата да стане отново социална.

Лидерът на “червените” обвини президента Росен Плевнелиев, че работи за дестабилизацията на правителството. По думите му президентът “след месеци на летаргия” се е активизирал и е предложил референдум.

“Ще ни плашат с подписка - все едно да плашиш куче със салам,” коментира той инициативата за събиране на подписи за свикване на национално допитване по изборни въпроси. Според него по-добре е да има референдум за вида на данъчната система.

В обръщението си към делегатите на конгреса премиерът Пламен Орешарски подчерта, че “днес повече от всякога единството вляво е с национална значимост, условие за устойчивостта на кабинета и необратимостта на процеса на нормализация на цялостния социално-икономически живот”.

“Преди 8 месеца поех огромната отговорност за управлението в ситуация на остра политическа конфронтация, икономическа безпътица и социално отчаяние”, каза премиерът и благодари за подкрепата. Той допълни, че правителството е обърнало политиката към възстановяване на държавността и смекчаване на социалните асиметрии. Резултатите той определи като “обнадеждаващи”, макар и все още далеч от поставените цели.

“Сега едно от предизвикателствата пред кабинета е да устои на вътрешните разделения, след като не се е подал на външните. Залогът е огромен - дали страната ще тръгне по пътя на прогреса, или ще се отклони”, изтъкна Орешарски.

“Основната отговорност за управлението на страната, основният субект на властта, който стои зад кабинета "Орешарски", е БСП, защото представя политическата воля на над 1 млн. избиратели”, 
подчерта пред делегатите лидерът на ДПС Лютви Местан. Той пожела на БСП да бъде първа политическа сила на вота през май.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 19 rate down comment 0
polki
преди 10 години
"Станишев: БСП има шансове да спечели европейските избори"Дори и Йоло Денев има някакви шансове да спечели евро изборите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Тази новина за златото на Германия се публикува вече повече от 30-тина пъти в различни медии в България.Не се ли питаш защо е тази дружна всеобща активност по темата та да ни го набиват толкова пъти в канчетата???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
Абе да попитам аз журналистите, защо темата за "Златото на Германия" е заключена за коментар!?! А!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Станишев е сладур!Обичам го тоя човек!Причини на БСП това, за което най-големите им врагове се чудеха как да им го направят.Пожелавам му по-дълго да се задържи на председателския пост в БСП докато станат 4-та или 5-та политическа сила в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 0
bertram
преди 10 години
Особено ако сложи кравата Йотова за водач на листата .. направо служебна победа. Шансовете са минимални... след като стана ясно, че БСП и ДПС не са коалиция.... защото са двете страни на една и съща монета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още