IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андреева: Частни структури източват държавните болници

Бъдещето на общинските болници е във възможността в тях да влизат частни инвеститори, смята здравният министър

10:15 | 31.03.14 г.
Андреева: Частни структури източват държавните болници

Бъдещето на общинските болници е във възможността в тях да влизат частни инвеститори под някаква форма, защото в настоящия момент има частни структури, които източват държавни болници. Това казва здравният министър Таня Андреева в интервю за вестник "Стандарт".

Според нея това е бъдещето за общинските лечебни заведения. "Няма значение дали ще го наречем публично-частно партньорство, но това са форми на обща дейност, които ще дадат добър резултат...важно е тази дейност да е взаимоизгодна", посочва министърът.

Този частпром, който източва държавните болници, се дължи изцяло на неизгодните договори, които са подписани, коментира Андреева. И дава пример с видинската болница, която била задължена не само приоритетно да обслужва и консултира пациентите на частната, но да се грижи и за сметосъбирането, да осигурява паркоместа. При това при неизгодни условия за държавната болница. "Не знам как е допуснато от лечебните заведения, защото те са взети без разрешение от принципала. Няма как подобни взаимоотношения да бъдат подкрепени от държавата", казва Андреева. 

По отношение на новата здравна карта министърът посочва, че едно от нещата, които тя ще коригира, е броят на договорните партньори на касата. "Той е твърде голям за ресурса й. За да го нормализираме, правим национална здравна карта. Това ще даде броя на леглата и специалистите, които са нужни по региони."

Андреева обясни, че ще се коригира броят на леглата, а не на болниците, защото е по-гъвкав механизъм. "Така, ако в един регион има две болници, които са близо една до друга, касата ще може да сключи договор и с двете за по-малко легла вместо само с едната за повече. Този механизъм ще се прилага най-вече за планинските и труднодостъпни райони. В крайна сметка картата ще каже къде колко легла и специалисти са нужни", коментира Андреева.

Промените в закона предвиждат и въвеждане на механизъм, по който министърът да дава разрешение за нова болница на ниво инвестиционно намерение на база картата. В регион, в който има много болници, такова разрешение няма да се дава, категорична е Андреева.

Всички лечебни заведения в страната ще трябва да работят по комплексни услуги и по спешност. Това е задължително изискване към болниците и тези, които не успеят да покрият критериите, ще трябва да търсят свой начин да оцелеят. Това заяви пред Българската национална телевизия министърът на здравеопазването Таня Андреева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още