IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" показа споразумението с Westinghouse с множество заличени точки

14 млн. лева ще е капиталът на проектната компания, натоварена с изграждането на седми блок в Козлодуй

21:33 | 08.08.14 г. 22
АЕЦ "Козлодуй" показа споразумението с Westinghouse с множество заличени точки

Ръководството на АЕЦ „Козлодуй” публикува подписаното на 1 август с Westinghouse Акционерно споразумение за седми блок в ядрената ни централа. От американската компания обаче не са позволили цялата информация да стане публична с мотива да защитят своите фирмени интереси.

Така цели страници и пасажи са заличени от споразумението. Заради силния обществен натиск от ядрената централа обещаха, че ще публикуват споразумението и обясниха, че така ще бъдат преустановени всякакви опасения относно прозрачността при управлението на проекта. 

От текстовете става ясно, че капиталът на проектната компания, която реално ще извърши всички действия по изграждането на седми блок в АЕЦ-а, ще бъде 14 млн. лева. Българската страна ще държи 70% от капитала на проектната компания, а Westinghouse – 30%, което беше публично оповестено още преди седмици. Следващите четири страници от условията за акционерно участие обаче остават в тайна.

Неясноти заради скрити обстоятелства има и по отношение на договора за доставка на ядрено гориво и какво ще се прави с отработеното гориво.

Документът има клауза, която забранява на българската страна да договаря инвестиции от трети страни в проектното дружество или преговори за строителство на седми блок в ядрената ни централа. Това условие отпада, ако споразумението не влезе в сила или ако преговорите не бъдат вписани в бизнес плана на проекта.

Никой акционер в проектната компания няма да има да има право да прехвърля акциите си преди изградения вече седми блок на АЕЦ „Козлодуй” не бъдат заредени с ядрено гориво за първи път, предвижда още споразумението.
Финансирането на проекта за изграждането на седми блок на ядрената ни централа може да става чрез заеми от финансови институции, сред които и експортната банка на САЩ (ExIm Bank), както и японската JBIC.

По отношение за предварителните условия е записано изрично, че споразумението ще влезе в сила, като получи Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), необходимите разрешителни от ЕС и международните институции и ако Министерският съвет изрично избере технологията АР 1000 за новата мощност. Има редица точки обаче, които остават скрити.

Споразумението може да бъде прекратено без отговорност за която е да от страните, е записано още в предварителните условия. Част от текста обаче е заличен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
...Поправка - да си плащаме не "данъците", а убийствените (според мен) данъци. Данъци, които убиват не само инициативата, а въобще желанието за живот (поне в тая държава)....Може и да звучи патетично, но това е моето (подкрепено и от демографските факти) усещане и мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Говорим конкретно за този случай. А всички, при които се крие информация, която иначе трябва да е достъпна по ЗДОИ. ...Отделно че не виждам проблем държавата да се "обяснява" и за всяко "договорче". След като иска ние да сме изрядни към нея (и да си плащаме данъците), най-малкото което може да направи е да се обяснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
ами то е споменато някъде...просто не е споменато в прес съобщението. Иначе си прав-и аз страдам от липсата на информация. Достатъчно съм грамотен юридически да си прочета нормативните актове и да си направя сметката кое какво, ако знам кой точно нормативен акт да чета. А така е малко като в мъгла(не всеки е длъжен да има докторантура по международно право и специализация в САЩ). От друга страна държавата не може да се обяснява за всеки акт. За този конкретно можеше(и може би трябваше) щото е голям и е в последният ден. Но иначе не може за всичките хиляди договорчета, които всеки ден се сключват от името на обществеността да се пускат детайлни прессъобщения с юридическа аргументация. Щото най-малкото ще се получи дезинформиране.ПС: Не знам за какво са ми цъкнали - на #6. Не аз съм решил така, просто развих два вероятни сценария с уговорката, че не съм наясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Ако има такова нещо, то трябва изрично да бъде споменато (а не да се казва само "хамериканците не дават"). Поне да знаем като не се случват нещата ЗАЩО не се случват. В краткосрочен план това няма да промени нищо, но в дългосрочен план ще нагнетява неприязън и в един момент (когато напрежението стане достатъчно) нещо ще се промени. Но явно точно за да не се случват такива неща се процедира по този начин - "големите чичковци така искат и точка по въпроса". ...Но за сметка на това, след време ще ви представим сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Орешарски : " Едно от постиженията ни е че бизнеса вече не се страхува / какво ли имаше предвид/! "Ще си отидем като си свършим работата" /какво ли имаше предвид/!!! Пред правителството на Орешарски, бандата на Оушън ряпа да яде! ха ха ха Жесток удар направиха! Ама така е то какъвто избирателя такава му е и държавата. Работата е свършена, а пък сега ония ми ти анализатори по медиите нека да спорят и подскачат из студията какво било свършено и какво не! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
На *** им е през .....! :)))) Не искате Росатом, на ви Westinghouse! Ние - казват с действията си те- заплануваната далавера пак ще си я спретнем! Ние -продължават те - за една година да си станем милиардери а вие ни изключете от ПАРТИЯТА! ха ха ха ха!!! Голям виц!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
някакво двустранно споразумение между нас и САЩ, ама то тая материя е необятна и трябва специалист по международно право да се изкаже. Нещо за търговските отношения между двете страни трябва да е. Давам пример-ако сме подписали договор със САЩ(не знам да има такъв, ама това нищо не значи, щото може и да има и да няма и аз да не знам:) ), където сме се разбрали при всички директни договори между нашата държава и техните фирми да се ползва тяхното търговско законодателство, а то да не разрешава разкриване на такава информация(което е много възможно) или пък да разрешава достъп до такава информация само когато е разрешена от техните държавни органи(което също е доста възможно-кога не сме клякали на чужденците?) то тук и да си лаем месеца няма да има значение-ще трябва някой журналист да иска там информацията. А представи си, че е минала(както в България масово се прави) все едно националната сигурност изисква засекретяване на договора. Тогава и да искаш и да не искаш все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
А някаква по-конкретна идея кой международен договор може да има такива клаузи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
Tony
преди 9 години
Не се хващайте на тази въдица!Договора с Уестингхаус е разменна монета на руската мафия, за да получи разрешение за строеж на Южен поток. И двата проекта ще се платят от българския народ, а парите за строежа ще получат фирмите на мафията.На нас ни трябва Смарт Грид, а не нови централи! Ако има смарт грид мафията не може да манипулира цените и да получава огромни поръчки от НЕК и така да ни краде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
в интерес на истината(ако трябва да правя свободни съчинения, щото не е достатъчна информацията), може и да няма-ако се позовават на някакви международни договори те ще са с предимство. Конституцията:(4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още