IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Рано е да се каже дали страната има нужда от седми блок в "Козлодуй"

Подписаното споразумение с Westinghouse може да повлияе негативно на решението на арбитража за АЕЦ „Белене“, опасява се Красен Станчев

11:21 | 04.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Рано е да се каже дали страната има нужда от седми блок в "Козлодуй"

Подписването на споразумението с Westinghouse беше определено като нелогично решение от икономиста Красен Станчев на фона на данните за изградените и необходимите енергийни мощности в страната и на базата на цената на електричеството и за изграждане на нови мощности.

В ефира на БНТ икономистът коментира, че подписването на документа става в момент, в който в обществото има „неприязън към дългосрочните договори за нови мощности – независимо дали става дума за  ВЕИ, или за въглищни централи“.

Станчев допълни още, че подписаното споразумение с американската компания ще направи невъзможно в енергетиката да бъдат инсталирани мощности, които са с по-ниски цени от сегашния микс, и в резултат няма да има либерализация. 

Малко по-рано изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов припомни, че седми блок ще заработи в периода 2024- 2025 година и ако през 2024 година страната установи, че ѝ трябва нова мощност, то тя няма да може да бъде построена за една година.

Подписаното споразумение отваря пътна карта за реализацията на проекта, допълни и енергийният експерт проф. Атанас Тасев. След това обаче трябва да бъдат извършвани прекалено много действия, които ще отговорят на въпроса трябва ли ни, или не нова мощност. Отговорът в момента не може да бъде даден, защото липсва финансовият модел – какви са разходите за реализацията и експлоатацията, категоричен е Тасев.

Припомняме, че в края на миналата седмица стана ясно, че вече има подписано споразумение с Westinghouse за изграждането на седми блок в ядрената ни централа. Днес Генов поясни, че то всъщност дава възможност на АЕЦ „Козлодуй“ да продължи да работи с американската компания, за да бъдат изяснени възможностите за реализацията на проекта и дали е изгодно изграждането на нова мощност, както и възможностите за финансирането на проекта – как да бъдат плащани заемите и лихвите по тях. 

Генов допълни, че до края на седмицата документът ще бъде публикуван на страницата на АЕЦ „Козлодуй“, за да бъдат премахнати всички съмнения и спекулации около подписаното споразумение.

„В това споразумение има доста условия, които, ако не бъдат изпълнени, го правят неефективно. Едното от тях е приемане на решение от Министерския съвет по чл. 46 от Закона за използване на атомната енергия“, заяви Генов.

Този член касае въвеждането в експлоатация на ядрен блок и посочва, че основното му предназначение започва след издадена лицензия за експлоатация и за производство на електрическа или топлинна енергия, които се издават в съответствие със Закона за енергетиката.

„В момента най-добрият вариант, при условие че удължим живота на пети и шести блок, е АЕЦ „Козлодуй“ да обезпечи изграждането и плащането на заемите по седми блок като нова мощност, докато другите работят“, допълни още Генов.

Как ще се отрази споразумението с Westinghouse на арбитража за АЕЦ "Белене"

Подписаното споразумение изпраща ясен сигнал към Арбитражния съд в Париж и той е: „Имаше нужда от АЕЦ „Белене“, категоричен е Красен Станчев. Според него документът е подписан умишлено именно с намерението да се повлияе на арбитража. 

За Тасев обаче дори и без това споразумение е много малко вероятно арбитражният съд да се произнесе по казуса в полза на България. Той посочи, че по проекта за АЕЦ "Белене"  страната е подписала договори, изпратени са били спецификации, които са одобрени, направени са заявки за оборудване, което е произведено и страната ни е платила част от него, а после се е отказала от проекта.

Експертът припомни, че арбитражните съдилища са едноинстанционни, т.е техните решения не подлежат на обжалване и изрази съмненията си, че съдът в Париж ще се произнесе в полза на България.

„През последните няколко години българската енергетика е доминирана от политика, геополитика и почти никаква икономика“, заяви още Тасев и посочи, че в момента Русия е в отстъпление, затова и САЩ настъпват с проекта за седми блок в АЕЦ „Козлодуй“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Тасев, чакаш ли парите от КТБ :D Реално, трябваше с Франсета да се хванем най-добре ама... Както и да е, най-добре да го правим тоя блок, че иначе само плащаме а не правим. Е Белене си го платихме, а продължава да си е една кална дупка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още