IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антон Иванов: Нова мощност в Козлодуй е нереалистична без работещи 5-и и 6-и блок

Развитието на проекта за седми блок в ядрената ни централа се извършва в ненужна тайнственост, смята енергийният експерт

09:29 | 01.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Антон Иванов: Нова мощност в Козлодуй е нереалистична без работещи 5-и и 6-и блок

Изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй” е най-логичното развитие на ядрената енергетика в България, коментира в ефира на Bulgaria on Air Антон Иванов от Българския енергиен форум (БЕФ). Той обаче поясни, че приоритет и много по-важно в този момент е удължаването на срока за експлоатация на пети и шести блок в ядрената ни централа.

„Нов проект не е реалистичен, ако не бъде удължен срокът на работата на двата блока”, заяви Иванов. Той изказа известни съмнения, че не се работи активно и още сме на етап проучване на възможностите за удължаване на живота на двата блока. 

Експертът коментира, че в последните дни развитието на проекта за нова мощност в АЕЦ „Козлодуй” се извършва в такава тайнственост „все едно става въпрос за проект от военнопромишления комплекс”. Ситуацията буди съмнения относно това дали той ще бъде реализиран прозрачно, смята Иванов и допълни, че "едва ли има нещо толкова шокиращо в този проект", за да не бъдат дадени подробности около подписаните споразумения по проекта.

Антон Иванов обясни, че обявената досега цена за седмия блок в размер на 5 млрд. долара е базова, а стойността на проекта ще бъде определена от предпроектното проучване. То ще бъде финансирано от проектната компания, в която участие имат Westinghouse и българската страна.

Според експерта в подготвените в последните дни споразумения по проекта е предвиден именно „карт бланш за финансиране на предпроектното проучване”.

Резултатите от това проучване не обвързват финансово България по никакъв начин, заяви Иванов. Той припомни, че изпълнителният директор на Westinghouse Дани Родерик посочи при изненадващото си посещение в България, че думата по проекта ще има Народното събрание, което ще трябва да оцени проекта и одобри всички параметри, които са вписани в предложението.

Антон Иванов не очаква колапс в енергийната система заради задържаните средства на компании в КТБ. Експертът посочи, че държавните компании от сектора решават проблемите си с помощта на краткосрочни заеми и със съдействието на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
Инвестор отде ги вадите тия енергийни експерти?Моля дръжте се сериозно.Ако искате експерти и кадърни хора идете в Централното диспечерско управление на ЕСО.Там има достатъчно умни кадърни и способни хора на които целия живот е преминал на работа в енергетиката.Стига ни навирахте разни платени лобисти да им четем глупостите.И моля когато титулувате някой за експерт дайте му трудовата биография да видим какво е завършил и къде и какво е работил.Тоя е е експерт ама освен вас никой не е чивал за него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още