IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е ключово бойно поле в енергийната война между САЩ и Русия

Страната ни разчита на Русия за 85% от необходимия ѝ природен газ и това води до сериозна зависимост

08:15 | 25.02.15 г. 37
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестите срещу фракинга в България. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите срещу фракинга в България. Снимка: Ройтерс

Докато води сериозна кампания срещу Русия заради войната в Украйна, САЩ също така оспорва доминиращото положение на Кремъл на друг фронт – енергетиката в Източна Европа, коментира Voice of America.

България, която е член на НАТО, разчита на Русия за доставката на 85% от необходимия ѝ природен газ, както и за 100% от ядрените си мощности. Така, страната се оказва на фронтовата линия на този сблъсък.

„За Русия енергетиката винаги е била средство за разширяване на геополитическите ѝ приоритети и за защита на финансовите интереси на определени хора”, заявява бившият министър на енергетиката на България Трайчо Трайков. „Икономическите печалби са на последно място. Достатъчно на брой хора в България дължат услуги на Русия, така че тази политика е успешна”, посочи той.

Наскоро САЩ обещаха да изпратят енергиен пратеник в София, а освен това полагат усилия да помогнат на американска компания да построи в България ядрен блок. Вашингтон също така се опитва и да подпомогне финансирането на нови газопроводи и газови терминали в региона.

По-рано тази година държавният секретар на САЩ Джон Кери посети България, за да разговаря с властите по икономически въпроси. Кери посочи, че е било отделено „много време” за обсъждане на енергийната сигурност, подчертавайки, че България трябва да намери нови източници.

Ходът на Вашингтон бе направен на фона на подновените обвинения, че Русия е успяла да блокира проучването и добива на шистов газ в България чрез държавната си компания „Газпром” и с помощта на сенчеста, но добре финансирана кампания, за да защити доминиращата си роля в енергийната сфера в региона.

„Заедно със силния спад на цените на горивата, хидравличното разбиване е най-голямата заплаха за руското финансово и политическо влияние в Европа и за бъдещето на руските данъчни постъпления”, казва Кийт Смит, бивш посланик на САЩ в Литва. Той и още няколко бивши американски и европейски представители и енергийни експерти казват, че заедно с чуждестранни консултанти в Брюксел руски длъжностни лица са подкрепяли финансово протестите срещу хидравличното разбиване в няколко европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 39 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
Статията пропуска един много важен елемент. Никакви протести не биха могли да спрат добива на шистов газ, ако успоредно с протестите не корумпираха и българските управляващи! Протестите са много добро извинение на актуалните управляващи да се предадат пред волята на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 47 rate down comment 10
ivanrog
преди 9 години
Според едната геафика финландцитебполучават 100% от газта си от русия, защо те не са на бойното поле?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 51 rate down comment 11
IQ96
преди 9 години
Лошото е, че сме бойно поле, а на бойно поле и трева не расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 52 rate down comment 11
dr.5rov
преди 9 години
Ако нещата бяха толкова прости както ги представят в тази статия.Занчи има "добри", които мислят за нашето добро и "лоши", които ни мислят лошото.А ние къде сме? Някой пита ли ни ние какво искаме или наистина сме само поле за битка? Всъщност дали изобщо ние сме способни да си формулираме нашите националини итереси или можем само да се караме помежду си на кого да сме сателити. И така цели 137 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 49 rate down comment 15
michaelis
преди 9 години
а той е виновен и за гладните в Сомалия и за слънчевите затъмнения, Диляната писа, че ше спре Енергийната система на Европата заради слъчевото затъмнение ииии мен ме навежда на мисълта, че само Путин има пръст в тая работа ........ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 47 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
МZтка ходи ги убеди тея там отпред, че тва е безвредно и само ше са на далавера :)) да видиш как ше те изядат с парцалите ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 57 rate down comment 15
0pk
преди 9 години
Значи пак Путин е виновен, че шевроните се отказаха да търсят в газ в редица европейски страни, обричайки ги на вечна зависимост? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още