IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е ключово бойно поле в енергийната война между САЩ и Русия

Страната ни разчита на Русия за 85% от необходимия ѝ природен газ и това води до сериозна зависимост

08:15 | 25.02.15 г. 37
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестите срещу фракинга в България. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите срещу фракинга в България. Снимка: Ройтерс

Докато води сериозна кампания срещу Русия заради войната в Украйна, САЩ също така оспорва доминиращото положение на Кремъл на друг фронт – енергетиката в Източна Европа, коментира Voice of America.

България, която е член на НАТО, разчита на Русия за доставката на 85% от необходимия ѝ природен газ, както и за 100% от ядрените си мощности. Така, страната се оказва на фронтовата линия на този сблъсък.

„За Русия енергетиката винаги е била средство за разширяване на геополитическите ѝ приоритети и за защита на финансовите интереси на определени хора”, заявява бившият министър на енергетиката на България Трайчо Трайков. „Икономическите печалби са на последно място. Достатъчно на брой хора в България дължат услуги на Русия, така че тази политика е успешна”, посочи той.

Наскоро САЩ обещаха да изпратят енергиен пратеник в София, а освен това полагат усилия да помогнат на американска компания да построи в България ядрен блок. Вашингтон също така се опитва и да подпомогне финансирането на нови газопроводи и газови терминали в региона.

По-рано тази година държавният секретар на САЩ Джон Кери посети България, за да разговаря с властите по икономически въпроси. Кери посочи, че е било отделено „много време” за обсъждане на енергийната сигурност, подчертавайки, че България трябва да намери нови източници.

Ходът на Вашингтон бе направен на фона на подновените обвинения, че Русия е успяла да блокира проучването и добива на шистов газ в България чрез държавната си компания „Газпром” и с помощта на сенчеста, но добре финансирана кампания, за да защити доминиращата си роля в енергийната сфера в региона.

„Заедно със силния спад на цените на горивата, хидравличното разбиване е най-голямата заплаха за руското финансово и политическо влияние в Европа и за бъдещето на руските данъчни постъпления”, казва Кийт Смит, бивш посланик на САЩ в Литва. Той и още няколко бивши американски и европейски представители и енергийни експерти казват, че заедно с чуждестранни консултанти в Брюксел руски длъжностни лица са подкрепяли финансово протестите срещу хидравличното разбиване в няколко европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 45 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
Докато не се направят никой нищо не може да каже по въпроса. В САЩ шистовата революция промени тотално целият пазар и цените на газта се сринаха със 70-80%. Ако имаме сигурни данни за залежите от шистов газ, няма нужда дори да го добиваме, но постоянната заплаха, че може да го добиваме може да накара Москва да нали с 50-60% цената на газта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 40 rate down comment 15
stanislavr
преди 9 години
Тая2 статия по-скоро прилича на платена реклама колко са полезни шистите. Иначе финландците като по-прости си кротуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 40 rate down comment 11
abdul
преди 9 години
И ти съвсем сериозно си мислиш, че ако отворим шистовия газ някой ще се задоволи с 30%? :-)Не ме бъркай с путинофил, аз съм ЗА шистов, че и всякакъв друг газ/петрол за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 46 rate down comment 10
supertrader
преди 9 години
Технологиите се развиха предостатъчно за да продължаваме дори да коментираме енергийни зависимости, енергийно зависими са вече само тези които са с регресивно мислене.Ако навлизането на най новите технологии срещне едно позитивно мислене живота става не само енергийно по евтин но дори по красив дето се вика.Чисто технологично може вече да се премине на чист водород и горивни клетки, японците гледат в тази посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 46 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Румъния има огромен добив на конвенционален газ и нефт, който покрива голяма част от нуждите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 49 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Поробването може да дойде единствено ако руската зависимост от 85% се замени с друга зависимост от 85%. Ако обаче резултата от промените е, че България успее да си диверзифицира енергийните доставки и нито един доставчик не държи примерно над 30% от пазара, тогава това не е поробване, а истинска независимост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 44 rate down comment 14
MZ/X
преди 9 години
Няма добри и лоши, а има геополитическа битка. САЩ не са загрижени непременно за България, а по скоро за увеличаващото се влияние на Русия. Това обаче съвпада и с националните интереси на България, защото тя няма интерес да е зависима от някого. Намаляването на руската зависимост в енергетиката, не означава непременно преминаване към американската зависимост по простата причина, че американските интереси в този сектор са все още малки, а и поради обективни причини няка как те да заместят руските интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 42 rate down comment 11
abdul
преди 9 години
Всъщност ни питат, и като трябва да отговаряме вкарваме шизофреници в парламента, дето на входа нямат филтър нито за рубли, нито за евро нито за долари. ..та от там и проблема идва.Едните ни контролират енергийно с газова зависимост, други искат да ни освободят с шистова революция..Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 39 rate down comment 10
misanthrope
преди 9 години
За мен е по-интересно от къде Румъния получава почти 80% от газа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 44 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
Пхххахаххаааа тва да не са го писали античките, или някой нашенец , във VOA, с македонски начин на мислене.България драги ми е била ключова ЗА НЕЩО в света за последен път, преди 900 години. В момента можем да бъдем някакъв фактор в регионален план и толкова ( освен ако не решим да бием вето на всякакви търговски споразумения между САЩ и ЕС, докато не паднат визите :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още