IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново устройство пази качеството на виното след отваряне на бутилката

Прототип на джаджата е закупен от ресторант на търг за 299 долара

17:52 | 13.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Ново устройство пази качеството на виното след отваряне на бутилката

Революционно устройство, наречено "Coravin 1000", дава възможност на любителите на вино, посещаващи ресторанта Del Posto в Ню Йорк, да опитат едни от най-редките вина в света.

Устройството е закупено от ресторанта на търг за 299 долара преди две седмици. То позволява достъп до виното в бутилката без да се маха корковата тапа - операция, след която виното губи голяма част от качествата си заради контакта с кислорода.

Изобретателят му Грег Ламбрехт разказва как му хрумва идеята. Това се случва, след като жена му забременява и спира да пие. Тогава той започва да търси начин да си налива вино от бутилката, без да я отваря и да съсипва останалата част.

Решението му хрумва, след като си спомня проект с игли, използвани за филтриране на кръв. За първи път изпробва техниката през 1999 г.; след това в продължение на няколко години експериментира с различни размери и видове игли и използва компресиран аргон, за да не позволи навлизането на кислород в бутилката. Получава патент за изобретението си през 2007 г.

Първият модел, който прави Ламбрехт, приличал на сложно медицинско устройство от "Стар Трек". Сега уредът е хромиран, в черен цвят и със стабилна стойка.

Изобретението е много лесно за употреба. Закрепва се на гърлото на бутилката, иглата се вкарва в корка с помощта на лост и се натиска едно бутонче, за да се вкара аргон от малък контейнер. Налягането от газа изкарва виното нагоре. Бутилката се накланя и така може да се изсипе желаното количество в чаша. Тъй като коркът е еластичен материал, той се самозапечатва след изваждането на иглата.

Разбира се, все още не всичко е перфектно. Например няма индикатор за оставащото количество аргон в контейнера. Предстои скоро да се добави тази функция, както и по-тънки игли за стари коркови тапи.

Магазините за продажба на вино вече изпробват изобретението като начин да позволят на клиентите си да опитат от бутилките за проба, преди да направят покупка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още