IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ пращат нови Land Rover Defender за скрап

Разбита е схема за незаконен внос на автомобили от Европа

17:31 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Land Rover</em></p>

Снимка: Land Rover

Митническите и гранични власти в САЩ предприеха акция срещу нелегален внос на автомобили Land Rover Defender на територията на Северна Америка. Само от април досега на пристанището в Балтимор са заловени 12 такива автомобила, които вече са унищожени от съответните служби, съобщава Baltimoresun.

Причината е, че британския офроудър не отговаря на изискванията за безопасност в САЩ. Привилата обаче могат да бъдат заобиколени и от това се възползват търговци от „сивия” сектор. Те разчитат на вратичка в закона, според която изискванията за безопасност не важат за автомобили на повече от 25 години.

Схемата е много проста – подобен Land Rover Defender в Европа се продава за около $25 000, но в САЩ, приспособен към всички изисквания и закони, цената му скача до $150 000. Контрабандистите използват фалшиви ВИН-кодове (идентификационни номера) на автомобили и с тях вкарват машините в САЩ.

По този начин чисто нов Land Rover лесно бива "маскиран" като стара кола. След това машината се продава на клиент - в един от посочените случаи за $70 000, и така контрабандистите реализират сериозна печалба. Самият купувач също е доволен, защото получава кола на около половин цена от тази в САЩ.

Подобна схема се използва и на други входни пристанища, като случаите са десетки. Това накара властите в страната да вземат мерки, при това безкомпромисни. „Фалшивите” офроудъри директно се унищожават и отиват за скрап.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още