IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилните продажби в Европа се възраждат през септември

През месеца у нас са регистрирани над 1500 нови автомобила, показа статистиката на ACEA

11:25 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Автомобилните продажби в Европа се възраждат през септември

През септември търсенето на нови автомобили в Европа се възражда, показват данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA). Според тях на Стария континент са регистрирани 1,16 млн. нови автомобила. Това представлява ръст от 5,4% на годишна база.

Данните за първите девет месеца на годината показват спад в рамките на 3,9 на сто. Регистрираните нови автомобили в Европа за периода са общо 9 млн.

В България регистрациите са общо 1 558 нови автомобила, или с 15,7% повече спрямо същия месец на 2012 година. За първите девет месеца на годината обаче има понижение от 2,5% до общо 13,8 хил. автомобила, сочи още статистиката.

Значителен ръст на новите регистрации има още в Унгария (малко над 32%), Испания (28,5%) и Ирландия (28%). На обратния полюс се нарежда Словакия, където новорегистрираните коли са около 5 хил., или с над 30% по-малко от същия месец на миналата година.

От асоциацията на автомобилните производители обаче отчитат, че увеличението през септември е факт при много ниска база за сравнение. През миналия септември търсенето на автомобили в Европа удари рекордно дъно с под 1,1 млн. новорегистрирани автомобила.

Само един от по-големите пазари – британският, записва увеличение както през септември, така и за първите девет месеца на годината. За периода на Острова са продадени почти 1,8 млн. нови автомобила. Само за септември бройката е в рамките на 403 хиляди.

Разочарование за автомобилните компании обаче носи германският пазар – за първите девет месеца на годината регистрирани са 2,35 млн. автомобила, или с 6% по-малко спрямо същия период на 2012 година. През септември регистрациите са с 1,2% по-малко, или общо 247 хил.

Данните на ACEA по марки показват стабилизиране на позициите на Renault Group. През първото деветмесечие на Стария континент са регистрирани 790 хил. автомобила, произведени в заводите на компанията. Това е увеличение от 0,4%. Лидер на пазара остава Volkswagen с 2,3 млн. регистрирани нови автомобила, или спад от 3,4 на сто за първите девет месеца на годината. Второто място е за PSA, макар че търсенето на автомобили с брандовете на групата намалява с над 11%. За деветмесечието са регистрирани 1,12 млн. нови автомобили с марката на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още