IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският автопазар продължава да се свива, въпреки излизането от рецесията

Регистрациите на нови коли през август са се понижили с 5% на годишна база, колкото е спадът и за първите осем месеца

11:40 | 17.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Европейският автопазар продължава да се свива, въпреки излизането от рецесията

Продажбите на автомобили в Европейския съюз (ЕС) са продължили да се свиват, въпреки че икономиката на еврозоната излезе от рецесия и постигна скромен икономически растеж през второто тримесечие, пише Associated Press.

Продажбите на леки коли през първите осем месеца на годината са отстъпили с 5,2% на годишна база до 7,84 млн. броя, сочат публикуваните във вторник данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Постигнатият резултат е най-ниският за периода януари-август от 1990 г., когато започва отчитането на данните.

Регистрациите на нови автомобили през август са отстъпили с 5 на сто спрямо същия месец на миналата година до 653 872, отбелязват още асоциацията.

Икономиката на 28-те страни от ЕС нарасна с 0,4 на сто през второто тримесечие, но безработицата остава висока на ниво от почти 11%. Най-силно засегнатите от кризата страни в еврозоната като Гърция и Испания страдат от още по-високо ниво на безработицата. Експертите от ACEA изтъкват, че това има пряка връзка със спада на продажбите на превозни средства от средния и ниския ценови клас.

Продажбите на луксозни автомобили обаче запазват относително стабилен темп.

Спадът през август е обхванал част от най-големите европейски пазари. Продажбите в Германия са паднали с 5,5%, въпреки по-чувствителното подобряване на националната икономика спрямо останалите членки на валутния блок. Регистрациите на нови коли са отстъпили и във Франция, Италия и Испания, съответно с 10,5%, 6,6% и 18,3 на сто.

Великобритания е единственият голям пазар, който е отбелязал разширение през осмия месец на годината – с 10,5%.

Германският производител Volkswagen е отчел ръст на продажбите през август с 11,2%, докато при френския PSA Peugeot Citroen се отчита отстъпление от 17,3%. Renault Group е увеличил продажбите с 6%, а General Motors - с минималните 0,5 на сто. Ford пък отстъпва с 1,5 на сто.

Луксозни марки се справят по-добре. Продажбите на Mercedes са се покачили с 8,9%, докато при BMW AG ръстът е бил с 9,5%.

С най-голям пазарен дял през първите осем месеца остава Volkswagen Group с 24,9%. Година по-рано компанията е държала 24,8% от европейския автомобилен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още