IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ глобяват General Motors с 35 млн. долара

Причината е забавеното изтегляне на автомобилите с дефектен превключвател

21:19 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ глобяват General Motors с 35 млн. долара

След злополуките с летален изход правителството на САЩ днес наложи рекордна глоба от 35 млн. долара на General Motors за това, че автомобилопроизводителят е закъснял с изтеглянето на малките коли с дефект в запалителната система, предаде Ройтерс. 

От началото на годината американският автомобилостроителен гигант бе принуден да изтегли 10 милиона автомобила заради проблем с контактния ключ, възпрепятстващ отварянето на въздушните възглавници. С този дефект бяха свързани 13 фатални катастрофи, припомня AFP.

Правителството на САЩ обяви днес, че в бъдеще компанията ще докладва по-бързо за проблеми с безопасността.

Глобата е максималната, допустима от закона, която можеше да наложи Националната администрация по безопасност на движението в САЩ (NHTSA). Тя обаче е само малка част от печалбата от 3,8 млрд. долара, отчетена от компанията за миналата година, отбелязва Ройтерс. 

Като част споразумението автомобилният концерн се е съгласил да участва в "безпрецедентни изисквания за надзор", включително да уведомява федералните власти по транспорта за всякакви промени в графика на компанията за приключване на ремонта до 4 октомври, допълва агенцията.

По-рано днес General Motors съобщи, че изтегля около 8200 средноголеми автомобила - модел Buick Lacrosse и Chevrolet Malibu, за да отстрани проблем с предните спирачки. Това е шестото изтегляне, обявено от компанията тази седмица и 24-ото за годината.  

В началото на борсовата сесия в Ню Йорк акциите на General Motors прибавят 0,1%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още