IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще инвестира 85,6 млрд. евро в следващите пет години

Компанията иска да измести Toyota от позицията ѝ на най-голям световен производител до 2018 г.

18:20 | 21.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският концерн ще вложи 22 млрд. евро в китайските смесени дружества FAW и SAIC. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Германският концерн ще вложи 22 млрд. евро в китайските смесени дружества FAW и SAIC. Снимка: архив Ройтерс

Най-големият европейски автомобилен концерн Volkswagen увеличава инвестициите си в нови модели, технологии и производствени бази, за да може до края на 2018 г. да се превърне в най-големия автомобилен производител в света, пише The Wall Street Journal.

В периода между 2015 и 2019 г. компанията ще инвестира 85,6 млрд. евро. Други 22 млрд. евро ще бъдат вложени през същия период в китайски смесени дружества, които не са включени в консолидираните отчети на германския концерн.

В досега валидния план за периода между 2014 и 2018 г. базираният във Волфсбург концерн предвиждаше да инвестира 84 млрд. евро. Освен това бяха предвидени и над 18 млрд. евро за китайските смесени дружества FAW и SAIC. Тези суми VW винаги уточнява отделно, тъй като джойнт венчърите не влизат в баланса на концерна. 

„Високият натиск за иновации и нарастващите изисквания на законодателството в областта на въглеродните емисии за автомобилната индустрия ще продължават да изискват високи разходи за развойна дейност", заяви изпълнителният директор на VW Мартин Винтеркорн. По думите му VW разполага с финансовата мощ да разшири своето технологично лидерство и да постигне целите си до 2018 г. да стане световен лидер. Надзорният съвет е одобрил в петък инвестиционните планове на Борда на директорите.

64,3 милиарда евро от общата сума ще бъдат отпуснати за капиталови разходи, приблизително 56 на сто от средствата ще бъдат използвани в родната Германия. Съществена част ще бъде вложена в модернизацията и разширяването на продуктовата гама, особено в продуктовия сегмент на джиповете. 

С това капиталовите разходи са средностатистически на нивото на приетия през миналата година инвестиционен план за периода 2014-2018 г. „Ние задържаме инвестициите в автомобилната дивизия за целия период на същото ниво - въпреки нарастващите изисквания и планирания бъдещ растеж", потвърди изпълнителният директор.

Преди време Volkswagen си постави за цел най-късно до 2018 г. да надмине Toyota като най-големия производител в света. За постигането на тази цел обаче компанията трябва да предвиди сериозни инвестиции, за да финансира нови модели, заводи и технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
stasi666
преди 9 години
Май голяма част от парите ще дойдат от петролни компании за да не пускат модели на водород и ел.автомобили.VW не показват и не мислят в тази насока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още