IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния ще поиска от Volkswagen допълнителни екотакси

Според властите в Букурещ не е честно гражданите да плащат заради манипулираните данни за вредните емисии

17:41 | 06.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Румъния възнамерява да наложи глоби на германския автомобилен гигант Volkswagen, както и да поиска от компанията да плати допълнителни екотакси, съобщи специализираното онлайн издание EurActiv.

По думите на министъра на околната среда Грациела Гаврилеску не е честно държавата да иска от румънските граждани, които са се доверили на компанията и са си купили коли от марки на Volkswagen, да плащат допълнително.

Собствениците на автомобили в Румъния плащат екотакса, която се изчислява на базата на редица показатели. Скандалът с Volkswagen разкри, че германският концерн е манипулирал данните за дизеловите автомобили. 8 милиона автомобила в ЕС са оборудвани с въпросния софтуер, който подава преправена информация за вредните емисии.

Гаврилеску припомни, че Volkswagen обеща на 7 октомври да информира румънското правителстовто за дизеловите двигатели в страната. Въз основа на тази информация властите в Букурещ ще изчислят допълнителната сума, която компанията ще дължи под формата на екотакса. 

В Румъния са регистрирани 105 хил. автомобила от групата на Volkswagen със стандарт за емисии Euro 5. От тях 56 хил. са закупени нови. Марките са Seat, Skoda, Audi и Volkswagen.

„Ще разберем дали тези двигатели не са всъщност Euro 4. Може да се изненадаме, че са дори Euro 3“, заяви министърът на околната среда. „Румънците няма да са задължени да платят допълнителната екотакса. Това е задача на тези, които са подвели клиентите си“, допълни Гаврилеску.

На въпрос за твърденията, че общите дължими средства може да достигнат 1 милиард евро, тя отговори, че каквато и да е сумата, румънските власти ще поискат Volkswagen да плати. „Става въпрос за измама, а освен това сме задължени да защитаваме правата на собствениците на автомобили и на държавата“, каза Гаврилеску.

В САЩ, откъдето тръгна скандалът с Volkswagen, Агенцията за защита на околната среда (EPA) обвини концерна, че е подвел регулаторите, които следят вредните емисии. Заради това компанията е заплашена от глоби в размер до 18 милиарда долара отвъд океана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още