IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 млн. са колите на VW с манипулиран софтуер в ЕС

Финансовият отдел на производителя проучва различни сценарии с негативно развитие

10:16 | 06.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Скандалът с манипулирания софтуер за измерване на отделяните вредни газове от дизелови автомобили на германския концерн Volkswagen започна в САЩ, но сега се оказва, че по-голямата част от засегнатите коли са в Европа.

Като цяло от общо около 11 млн. манипулирани коли в рамките на Европейския съюз (ЕС) засегнатите са около 8 млн., потвърди говорител на VW във Волфсбург информация на Handelsblatt. Вестникът писа, че всички депутати от Бундестага, които са от райони, в които има заводи на компанията, са информирани за случая. В писмата до тях компанията се извинява за „погрешното държане на някои лица в концерна“ и обещава, че Надзорният съвет с помощта на германски и американски юристи ще наблюдава „коректното решение на процеса“. 

За всички глоби и за покриването на разходите при сервизните акции Volkswagen AG вече обяви, че заделя 6,5 млрд евро от текущия си паричен поток. Дали тази сума ще е достатъчна, ще зависи, наред с други неща, от това колко убедително новият топ мениджмънт на базираната във Волфсбург компания се представя пред властите в САЩ и Австралия при разследването на скандала. 

Според DPA финансовият отдел на производителя проучва различни сценарии с негативно развитие, като се вземат предвид балансови ефекти заради евентуални понижения на кредитния рейтинг, срив в продажбите и неочаквано високи глоби.

Преди дни стана ясно, че 5700 нови коли от марките Volkswagen и Audi са засегнати в България от скандала с манипулирания софтуер.

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още