IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкетна комисия към ЕП ще проверява "Дизелгейт"

Евродепутатите трябва да оценят действията и на ЕК, и на националните регулатори по казуса

14:58 | 17.12.15 г.
Анкетна комисия към ЕП ще проверява "Дизелгейт"

Анкетна комисия от 45-ма европейски депутати ще разследва нарушенията на правилата на ЕС при тестовете на вредните емисии на автомобилите на Volkswagen, съобщиха от Европейския парламент. Комисията ще анализира и действията на Европейската комисия по казуса.

В рамките на година депутатите трябва да изготвят окончателен доклад за случая, добил известност в обществото като „Дизелгейт“. Предвижда се да бъде изготвен и междинен доклад – шест месеца след началото на работата на комисията.

Решението за създаването на специалната комисия, която да разследва случая, получи подкрепата на 354-ма депутати, 229-ма гласуваха против, а 35-ма се въздържаха при вота.

Анкетната комисия ще разследва предполагаемо неизпълнение от страна на ЕК да направи преглед на циклите на изпитание, както и предполагаемото непредприемане и от ЕК, и от националните регулатори на налагане на изрични забрани за използване на измервателно-коригиращи устройства.

Депутатите ще работят и по проверка на опасенията, че ЕК не е въвела изпитания, които отразяват реалните условия на движение.

Анкетната комисия към ЕП трябва да направи анализ и дали ЕК и страните от общността са разполагали с доказателства за нарушенията от страна на Volkswagen преди Агенцията за опазване на околната среда на САЩ. Американският регулатор изпрати своето предупреждение за нарушения на 18 септември, напомнят от ЕП.

Евродепутатите, които ще участват в Комисията, разследваща скандала, трябва да оценят още и дали държавите от ЕС са предписвали мерки, съдържащи ефективни, пропорционални и възпиращи санкции при нарушения.

Европейският парламент прие резолюция по казуса още в края на октомври. С текстовете депутатите приветстваха започналите разследвания на „Дизелгейт“, които предприеха държави от общността и препоръча в тях да участва и ЕК. Депутатите очакват от Комисията и доклад до 31 март 2016 година, свързан с тези разследвания.

Всичко за кризата във VW можете да прочетете тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още