IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkwagen нае топ адвокат

Бившият директор на концерна Мартин Винтеркорн ще получава заплата до края на 2016 г.

13:12 | 18.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилостроител Volkwagen успя да си осигури известен успешен адвокат за справяне с правните последици около скандала с манипулираните данни от тестовете за вредни емисии при дизеловите коли. Адвокат Кенет Файнберг ще защитава правата на фонда за обезщетения за собствениците на дизелови коли, засегнати от аферата, съобщава Die Welt.

Целта е възможно най-много жалбоподатели да бъдат накарани да се възползват от обезщетение от фонда, вместо да настояват за съдебен процес.

Името на Файнберг нашумя наскоро около факта, че пое подобна задача и при най-големия американски автомобилен концерн General Motors. През миналата година той пое надзорните функции на фонд за обезщетения, след като компанията на Мари Бара бе разтърсена от афера, предизвикала сериозна сервизна акция заради дефектни свещи и запалващи механизми. С дефекта се свързват и 124 смъртни случая.

Задачата му бе да се свърже с жертви на катастрофите или техни наследници и да изтъргува обезщетения. Според представен наскоро доклад фондът е упълномощил изплащането на общо 595 млн. долара. 

Освен това германската компания съобщи, че предприема структурни промени, които ще помогнат да ускори вътрешния процес по взимане на решения, предаде Ройтерс. 

Концернът посочи, че броят на мениджърите, които пряко докладват на главния изпълнителен директор, ще бъде намален почти наполовина. 

Предприетите промени стават на фона на усилията на компанията да преодолее последиците от скандала с манипулираните данни от тестовете за вредни емисии при дизеловите коли на компанията в САЩ.

По-рано автомобилопроизводителят обяви, че в основата на скандала стои малка група инженери. Според главния изпълнителен директор Матиас Мюлер разследването на Volkswagen е установило, че "информацията не е била споделена". Той обеща промени, за да се предотвратят подобни ситуации в бъдеще.

От първото тримесечие на 2016 година Volkswagen назначава ръководители на групи, които да докладват на Мюлер, включително в областите изследвания и развитие, продажбите, дизайна и производството.

Междувременно стана ясно, че доскорошният главен изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн ще получава заплата от компанията, докато не изтече договорът му след година. За това съобщиха източници, близки до надзорния съвет на автомобилостроителя, цитирани от Ройтерс. По-рано новината съобщи ZDF.

Припомняме, че Винтеркорн бе принуден да поеме отговорността за скандала с манипулирането на данните от тестовете за отделяни вредни газове от дизеловите автомобили на концерна в САЩ. Той подаде оставка през септември малко след скандалните разкрития, а по-късно скандалът се разпространи и в други страни.

Надзорният съвет на Volkswagen се е съгласил, че договорът на 68-годишния Винтеркорн може да изтече, когато е предвидено - на 31 декември 2016 година, уточниха източниците, потвърждавайки информация на германския вестник Handelsblatt и на телевизия ZDF.

Един от източниците посочва, че основната цел в преговорите с Винтеркорн е била да не се налага Volkswagen да плаща милиони евро за обезщетение при напускане, което би надхвърлило изплащането на заплатата на бившия ръководител на компанията.

През почти 9-те години като главен изпълнителен директор Винтеркорн е натрупал за пенсия 28,6 милиона евро (30,91 милиона долара), а миналата година бе най-високоплатеният директор сред ръководителите на компании от индекса на сините чипове DAX-30 на фондовата борса във Франкфурт, като заплатата му бе около 16 милиона евро.

Според анализатори т. нар. "Дизелгейт" може да струва на най-големия автомобилопроизводител около 35 млрд. евро за глоби, дела и поправка на автомобилите. 

Кризата във VW можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още