IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившите мениджъри на Porsche не са правили пазарни манипулации, реши съдът

Двамата директори бяха заплашени от лишаване от свобода за две години

12:42 | 18.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Венделин Видекинг (вдясно) и Холгер Хертер на влизане в съда днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Венделин Видекинг (вдясно) и Холгер Хертер на влизане в съда днес. Снимка: Ройтерс

След продължил пет месеца процес Районният съд на Щутгарт отсъди, че бившият директор на производителя на спортни автомобили Porsche Венделин Видекинг и бившият финансов директор Холгер Хертер са невинни по обвиненията в пазарни манипулации, предава DPA. 

Делото касаеше по-конкретно проваленото преди години придобиване на концерна VW. Прокуратурата обвини двамата мениджъри, че през 2008 г. са заблудили инвеститорите  и са манипулирали цените на акциите. Прокуратурата настояваше и двамата да бъдат наказани с лишаване от свобода за срок от две години. Защитата на мениджърите обаче пледираше за невинност. Двамата бяха уволнени с незабавен ефект от концерна в средата на 2009 г.

Спорната точка бе въпросът за това кога е било взето решението за 75-процентовото поглъщане на VW - според прокурорите в началото на март, а според Видекинг и Хертер в края на октомври. Между двата периода Porsche многократно твърди в пресата и официални изявления, че не желае да придобие голям дял във VW.

Прокуратурата обвиняваше двамата топ ръководители, че в хода на битката за враждебно придобиване на VW през 2008 г. първоначално са скрили плановете си, а след това разкритата информация е била непълна. По този начин според прокурора е бил засегнат и пазарът. По онова време акциите на VW се колебаеха рязко, а инвеститорите изгубиха милиарди евро.

През 2008 г. Porsche се опита да погълне много по-голямата Volkswagen Group. Мениджърите на Porsche отричаха първоначално тези планове. Едва в края на октомври 2008 г. бе потвърдено намерението за поглъщане. След това стойността на акциите на VW скочи в рамките на два дни около пет пъти. Инвеститорите, които бяха заложили на падащи цени, загубиха огромни суми.

Според прокурорите Видекинг и Хертер са манипулирали капиталовия пазар с намерението да  контролират курса на акциите в своя полза. Съдът в Щутгарт обаче не последва тази линия. Според съдиите и холдингът Porsche PSE няма да плаща глоби.

Разследването срещу двамата започна преди почти седем години. В хода на процеса нито един свидетел или вещо лице не успя да докаже тезата на прокурорите, които разчитаха на събрани от властите доказателства.

В края на краищата опитът на Porsche да придобие 75 на сто то Volkswagen се провали. Вместо това Porsche AG бе купена от Volkswagen.  

След обявяването на присъдата акциите на Porsche скочиха силно, първоначално с над 3 на сто. Търговците бяха изненадани от реакциите на пазара. "Една присъда на двамата би довела до имиджов проблем за марката. Най-много. Но и в хода на делото се очерта, че обвинението не може да представи сериозни доказателства, така че присъдата бе очаквана", казва трейдър пред AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още