IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната оценка на Tesla може да достигне 700 млрд. долара

Един от най-големите инвеститори в производителя на електрически автомобили очаква това да се случи в следващите 10-20 години

13:01 | 08.06.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Милиардерът инвеститор Рон Барън прогнозира, че Tesla Motors Inc. ще се превърне в една от най-големите компании в света в следващото десетилетие или две, като очаква пазарната й капитализация да се увеличи 20 пъти до близо 700 млрд. долара, пише Bloomberg.

Коментарите му във вторник изстреляха цената на акциите с 6,2%. Ръстът е най-големият от февруари.

Барън, който е председател и главен изпълнителен директор на Baron Capital Management, е един от най-големите инвеститори в Tesla. Неговата компания има дял в производителя на електрически автомобили на стойност 325 млн. долара, или 1% от пазарната капитализация на Tesla.

73-годишният инвеститор коментира пред CNBC, че има „много добра вероятност“ да държи акциите в Tesla 10-20 години, като за този период очаква възвръщаемост от 6-7 млрд. долара.

Закупил акции при средна цена от 210 долара, това ще прави пазарна оценка от 640 млрд. до 722 млрд. долара и годишна печалба между 15% и 30% в обозримо бъдеще.

„Това може да бъде една от най-големите компании в САЩ, но и в целия свят“, заявява Барън. „Един на всеки четири месеца ходя в завода, за да се уверя, че се развива по начина, по който искам да се развива... Те правят тази фабрика като собствения си продукт.“

Наскоро Tesla емитира акции за 1,4 млрд. долара, за да финансира масивната си експанзия, подготвяйки се за пускането на пазар на своя нов Model 3 и за увеличаването на производството до 500 хил. превозни средства през 2018 г. - амбициозна цел, която Wall Street като цяло пренебрегна.

Според Барън продажбата на ценните книжа може би ще е последният път, в който Tesla търси финансиране в близко бъдеще, ако не и завинаги.

Той посочи и инвестициите на главния изпълнителен директор на Tesla Елън Мъск в завода за батерии на компанията и магазина за авангардни бои като стратегически ходове, които скоро ще се отплатят.

„Конкуренцията не е навсякъде“, каза Барън, чийто дял в Tesla увеличи стойността си с близо 20 млн. долара след коментарите му. „Те можеха да го настигнат преди 4-5 години, но сега не могат. Той е много напред.“

Още новини на автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
kranc_mk
преди 7 години
Хахаха. Добре вярвам ти че си добър на фючърсите, но пропускаш нещо важно. Пренаселеност. Там ти се губи фундаменталния анализ. Залагам че в хоризонта от 10-20 години както е казал този курифей Тесла няма да са това което са. Аз залагам на куадракоптерите и то много сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
kranc_mk
преди 7 години
Хахах заблуда. Карай си ти Теслата на природен газ, а аз ще си летя с това: http://***.ehang.com/ehang184https://***.youtube.com/watch?v=_vGd1Oy7Cw0:) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
lyusien
преди 7 години
Бъдещето е на електрическите автомобили природния газ и модерните електрически турбини на G E
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
kranc_mk
преди 7 години
Един *** въпрос. На какво основание Теслата ще стане най-голямата компания. Че тя не произвежда нещо ново или уникално, а и другите в бранша ще седят и ще спят ли??? Пълен ъпсурд е това. Сега мисля да си купя къща в селата на Стара планина на около 50-100км по път от София. Всеки ми задава въпроса не е ли далеко и как ще ходя до там. Аз им отговарям че чакам да пуснат портативните пътнически куадракоптери които една китайска фирма произведе вече. След 10-20год те ще са на пазара и ми е много любопитно ТЕСЛАТА КЪДЕ ЩЕ Е???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още