IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиите подкрепиха тримесечните резултати на GM

Компанията очаква 2018 г. да бъде силна година в световен мащаб

17:02 | 06.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилният производител General Motors отчете по-добри от очакваното тримесечни резултати на фона на намаляване на разходите и по-високи цени на превозните средства, които компенсират двуцифрения спад в обема на продажбите в САЩ. Компанията очаква 2018 г. да бъде силна година в световен мащаб и в частност в Северна Америка, което изпрати акциите ѝ с повече от 1% нагоре, съобщи Ройтерс.

Пред репортери главният финансов директор Чък Стивънс заяви, че въпреки неотдавнашната колебливост на фондовите пазари поради опасения, че икономиката на САЩ може да прегрее, американската компания за производство на автомобили "не е прекалено загрижена за инфлацията".

„Нашата прогноза се основава на продължаващия растеж в американската икономика", каза Стивънс. Той допълни, че GM очаква лихвите да нараснат със 75 базисни пункта през 2018 г. Според него покачване на лихвените проценти с 25 базисни пункта означава увеличение от само 3 долара за плащане по автомобилен кредит.

Компанията отбелязва, че резултатите са се подобрили във всички сегменти, както и че бизнесът ѝ в Южна Америка се е завърнал към рентабилност през втората половина на 2017 г.

GM бележи добри резултати въпреки продажбата на 135 хил. автомобила по-малко на дилъри в Северна Америка през четвъртото тримесечие и почти 450 000 по-малко през цялата година спрямо 2016 г.

GM напусна и някои пазари през 2017 г., излизайки от Индия и части от Африка, и продаде своето Opel/Vauxhall подразделение на френската PSA Group.

Резултатите на автомобилния производител идват на фона на спад на продажбите на нови автомобили в САЩ. Продажбите са спаднали с около 2% през 2017 г., след като достигнаха рекорден брой през 2016 г. Очаква се продажбите да намалеят с още около 2% през 2018 г.

GM обяви загуба от 4,9 млрд. долара, или 3,46 долара на акция, за четвъртото тримесечие спрямо печалба от 2,1 млрд. долара, или 1,36 долара за акция, година по-рано. Без еднократните ефекти GM отчита печалба от 1,65 долара на акция.

Приходите за тримесечието са спаднали до 37,7 млрд. долара от 39,9 млрд. долара година по-рано. Анализаторите очакваха приходи в размер на 36,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още