IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на Карлос Гон зависи от сложна финансова мрежа в Близкия изток

Две големи арабски компании стоят в основата на финансовите злоупотреби на бившия лидер на Renault и Nissan

13:08 | 25.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Гон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлос Гон. Снимка: Ройтерс

В новия съдебен процес срещу Гон успехите му няма да имат голямо значение, тъй като прокурорите ще представят доказателства за бизнес отношенията му с двама видни бизнес партньори от Близкия изток – Халед Джуфали, председател на един от най-големите саудитски конгломерати, и оманския милиардер Сихали Бахван, който ръководи местния дистрибутор на Nissan.

В случая с Джуфали, прокурорите от Токио твърдят, че през декември 2018 г. Гон неправомерно е „преместил“ своите лични инвестиционни загуби към Nissan. Ключов момент е трансакцията на деривата, при която японският концерн вижда връзка между Гон и японска банка. 

Саудитската връзка

Токийските прокурори проучват внимателно плащания в размер на 14,7 млн. долара, които Nissan е направила към компании, контролирани от Джуфали.

И Гон, и Джуфали, който не е обвинен в престъпление, отричат да са извършили такова.

„Плащанията от 14,7 млн. долара за четири години от Nissan са за легитимни бизнес цели, които целят да подкрепят и насърчат бизнес стратегията на компанията в Саудитска Арабия и включват възстановяване на бизнес разходите“, се посочва в изявление от януари от името на Khaled Juffali Co.

Джуфали е съдействал на Nissan да получи одобрение от саудитските власти за строежа на нов завод в кралството.

Неговото семейство е едно от най-влиятелните в региона. Фамилията е пряк наследник на Халид ибн ал Уалид, който изиграва съществена роля в ранната история на арабската цивилизация.

Основана през 1946 г. E. A. Juffali & Brothers се превръща в един от най-проспериращите бизнеси в кралството, като обединява усилия с международни компании, в това число nternational Business Machines Corp., Massey Ferguson Corp., Siemens AG, Robert Bosch GmbH и Michelin.

Мега автосалон

В Оман Suhail Bahwan Automobiles е основен дистрибутор на Nissan от 2004 г. Година по-късно партньорството им помага да бъде открит най-големият автосалон на японския концерн в света.

Сделките с Оман и Ливан може да са били използвани за лична изгода на Гон и неговото семейство, смятат хора, запознати с темата.

Говорител на фамилия Гон от Париж отрече всякакви нарушения от страна на Карлос Гон, добавяйки, че докладите за плащания в Оман са част от кампания, която се опитва да очерни бившия ръководител на алианса.

Отговорите, ако се появят такива, вероятно ще бъдат намерени някъде в горещите пясъци на Арабския полуостров, смята Бремнър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още