IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber си върна лиценза за Лондон

Съдия в британската столица отсъди, че услугата е „годна и подходяща“ да получи лиценз

13:29 | 28.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американската компания за споделени пътувания Uber Technologies Inc. спечели обжалване за отнемането на лиценза ѝ за експлоатация в столицата на Обединеното кралство, с което засега сложи край на дългогодишната сага между компанията и регулаторите на един от най-големите ѝ световни пазари.

Лондонските регулатори отказаха да подновят лиценза на Uber за опериране на пазара през ноември, след като откриха много случаи на неупълномощени шофьори, които използват приложението, за да вземат клиенти.

По това време Uber заяви, че е решила проблема, но лондонските власти заявиха, че искат да се уверят, че няма други проблеми със софтуера. Uber обжалва решението и му беше позволено да задържи шофьорите си по улиците в Лондон на фона на процедурата по обжалване.

В понеделник лондонски съдия установи, че Uber вече е „годен и подходящ“ да притежава лиценз, заяви говорител на Transport for London, главният регулаторен орган в града. Засега не е ясно за колко дълъг период ще се удължи новият лиценз на компанията.  Продължителността на разрешителното ще бъде определена по-късно през деня, след като Uber и Transport for London представят своите становища. Когато компанията обжалва загубата на лиценза си за първи път, през 2018 г., тя получи 15-месечен лиценз от съда.

В решението си съдия Там Икрам заяви, че Uber „няма перфектни резултати, но е налице подобряваща се картина“. Той каза, че тестът дали Uber „е подходящ“ не изисква съвършенство. “Доволен съм, че те правят това, което може да се очаква от разумен бизнес в техния сектор, може би дори повече”, поясни съдията. 

Първоначалните промени в условията на ползване на Uber се наложиха, след като транспортните власти в Лондон отказаха да подновят лиценза на фирмата през септември 2017 г., защото Uber не се е справила с докладването на сериозни нарушения на своите шофьори, както и да прави проверки на миналото им. През 2018 г. компанията получи 15-месечен лиценз, като според съдия Ема Арбутнот Uber все още е на "пробен период". Лицензът все пак бе за много по-кратък период, отколкото 5-годишния, който беше отказан в края на 2017 г. 

Акциите на Uber поскъпват със 7,7% в предборсовата сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още