IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes ще изгражда електрическите си коли в Германия, Китай и САЩ

Компанията майка Daimler обяви, че ще инвестира 70 млрд. евро в периода 2021-2025 г. за електрификация и цифровизация на своите продукти

14:30 | 14.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Mercedes EQA. <em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Mercedes EQA. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Германският производител на луксозни автомобили Mercedes-Benz, собственост на Daimler AG, обяви, че неговите заводи в Германия, САЩ и Китай ще изградят новото електрическо портфолио на компанията, с което ще се конкурира с лидера в индустрията Tesla Inc. 

Миналата седмица надзорният съвет на Daimler предостави на изпълнителния директор на концерна Ола Калениус зелена светлина за инвестиционен пакет в размер на 70 млрд. евро за изграждане на електрически превозни средства и цялостно загърбване на двигателите с вътрешно горене, съобщава Electrive.

Daimler възнамерява да инвестира тази сума между 2021 г. и 2025 г., за да стимулира електрификацията и цифровизацията сред своите автомобили.

Най-голям дял от инвестициите ще бъдат насочени към Mercedes-Benz.

Новите електромобили на компанията ще бъдат изградени в същите предприятия, в които сега се сглобяват конвенционални автомобили. Плъгин хибридите и чистите електромобили трябва да съставляват повече от половината глобални продажби на Mercedes до 2030 г., споделя автомобилният концерн, цитиран от Automotive News.

Моделът EQS, който се счита за основен конкурент на Model S на Tesla, ще се сглобява в Зинделфинген, Германия. Компактният SUV Mercedes EQA ще бъде произвеждан в Пекин от следващата година. Той вече се сглобява в завода на компанията в Ращтат, Германия. В съоръженията в Кечкемет, Унгария, и Пекин, Китай, ще се сглобява SUV моделът EQB от 2021 г. Електрическият EQE ще се произвежда в Бремен, Германия, и в Пекин също от следващата година. SUV моделите EQS и EQE ще се сглобяват във Ванс, Алабама, от 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още