IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche планира глобална сервизна акция за Taycan заради софтуерна грешка

Проблемът може да причини внезапна загуба на мощност, казват източници

14:56 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската марка луксозни автомобили Porsche AG планира глобална сервизна акция заради софтуерна грешка, засягаща електрическия автомобил Taycan, съобщава Bloomberg. Проблемът може да причини внезапна загуба на мощност, казват източници, запознати с темата.

Решението на германския концерн е свързано с множеството оплаквания на водачи на този модел за внезапно включване на авариен режим, което доведе до началото на разследване от страна на американската Национална администрация за безопасност на движението по пътищата през май. 

Все още няма официално съобщение по въпроса, като това се очаква да се случи през следващите няколко дни, изтъкват източниците. Не са налични данни за произшествия заради този проблем.

За момента говорител на Porsche отказва да даде коментар по въпроса.

Сервизната акция, касаеща първият електромобил на марката, подчертава технологичните предизвикателства пред сектора, който разчита на все по-модерни софтуерни приспособления в голям мащаб. Преди новината за Porsche китайските регулатори наредиха на Tesla Inc. да извърши поправка на софтуера на системата Autopilot в 285 хил. електромобила в азиатската страна.

По-рано тази година някои шофьори на автомобили Porsche се оплакаха от внезапното спиране на Taycan, който се захранва от 800-волтова батерия. В декларация на 17 май NHTSA описа проблема като „загуба на двигателна мощност, докато превозното средство е в движение с всякаква скорост“.

Всички жалби уточняват, че проблемът е възникнал без предупреждение и без наличието на съобщение за грешка за повреда на батерията.

Taycan, който беше пуснат в продажба през 2019 г., е първият електрически модел на автомобилният концерн, който се захранва изцяло от батерия, като силните маржове на Porsche са от решаващо значение за компанията майка Volkswagen AG. Продажбите на модела през първото тримесечие почти съвпадат с тези на емблематичния спортен автомобил 911.

В същото време Porsche продължава с плановете си за цялостна електрификация. През юни компанията обяви, че създава съвместно предприятие с Customcells за производството на батерии, които значително ще намалят времето за зареждане. В допълнение към намаляването на времето за зареждане, подобряването на енергийната плътност ще означава и намаляване на количеството суровина, необходимо в батериите, за да се постигне същия обхват. Същевременно ще намали разходите за производство на батерии, правейки електромобилите по-достъпни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още