IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилените регулации удариха резултатите на „китайския Uber“

Приходите на Didi са се свили с почти 12% на тримесечна база, подчертавайки предизвикателствата пред компанията

13:00 | 30.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Приходите на Didi Global Inc.  за третото тримесечие на годината са намалели с 11,5% спрямо предходните три месеца, след като китайските регулаторни органи започнаха проверка на киберсигурността на фирмата за споделени пътувания и я принудиха да свали много от приложенията си, пише The Wall Street Journal.

Базираната в Пекин Didi също така съобщи, че Даниел Джан, председател и главен изпълнителен директор на Alibaba Group Holding Ltd., е подал оставка от борда на директорите. Той ще бъде наследен на поста от И Джан, старши правен директор в китайския гигант в електронната търговия, който преди това е работил в няколко международни правни кантори.

Didi отчете приходи в размер на еквивалента на 6,7 млрд. долара за трите месеца, приключващи на 30 септември по текущи обменни курсове, спрямо 7,6 млрд. долара за трите месеца, приключващи на 30 юни. Бизнесът ѝ за мобилност в Китай - който включва основните ѝ операции за превоз на пътници – се оказва основната причина за спада. Компанията отчете и нетна загуба за третото тримесечие, равняваща се на 4,8 млрд. долара.

Още през лятото технологичната компания вече беше на прицела на китайските регулаторни органи, които според медийни публикации са искали да попречат на Didi да излезе на борсата в чужбина дни преди самия борсов дебют. Надзорният орган за киберпространството в Пекин нареди изтриването на приложението на Didi от китайските магазини за приложения и след проведено разследване посочи „сериозни нарушения“ при събирането и използването на лични данни от компанията. Оттогава стойността на акциите на Didi се срина с около две трети. Регулаторните органи в Пекин проведоха наскоро разследване на редица китайски интернет компании и обявиха по-строги правила за тях.

След като бе приветствана за изгонването на Uber Technologies Inc. от Китай, Didi се превърна в една от най-известните мишени на кампанията на властите в Пекин за ограничаване на все по-мощния технологичен сектор. Тя разгневи регулаторните органи, след като продължи с дебюта си в Ню Йорк въпреки опасенията за сигурността на данните си, предизвиквайки серия от проверки, които завършиха с принудително делистване от борсата. Акциите на компанията се сринаха с повече от 8% в Ню Йорк след обявяването на резултатите.

В началото на декември Didi обяви, че планира да се оттегли от Нюйоркската фондова борса и да се стреми към листване в Хонконг през 2022 г. Според вътрешни източници делистването от борсата в Ню Йорк трябва да приключи най-късно до юни 2022 г. Решението на Didi предизвика смесени чувства на борсата в Хонконг. „Това показва, че китайската държава иска да държи технологичната индустрия на къс повод“, заяви инвестиционният стратег Кени Нъг от управителя на активи Everbright Sun Hung Kai.

Основаната през 2012 г. компания набра около 4,4 млрд. долара при предлагането си на акции на Wall Street в края на юни, което я превърна в най-голямото IPO на китайска компания в САЩ след новата емисия на Alibaba. Оттогава акциите на Didi се обезцениха драстично. Японският технологичен инвеститор Softbank притежава 21,5% от Didi. Друг голям инвеститор е Uber. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още