IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Harley Davidson изненада с печалба за тримесечието

Коригираната печалба от 15 цента за акция е драстична промяна спрямо загуба за същия период на предходната година

17:48 | 08.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;George Frey/Bloomberg</em></p>

Снимка: George Frey/Bloomberg

Акциите на Harley Davidson Inc. поскъпват с близо 13% във вторник, след като емблематичният производител на мотори отчете изненадваща печалба за четвъртото тримесечие. Добрите данни се дължат най-вече на силно търсене на местния пазар и по-високи цени на крайния продукт на фона на облекчаване на забавянията с доставките.

Коригираната печалба от 15 цента за акция е драстична промяна спрямо загуба за същия период на предходната година. Представянето е и далеч над прогнозите на Wall Street за загуба от 32 цента за акция. Приходите от мотоциклети и свързани продукти са се увеличили до 816 млн. долара, става ясно от изявление на базираната в Милуоки компания, цитирано от Bloomberg.

Две години откакто е на поста и главният изпълнителен директор Йохен Цайтц успя да намали разходите, напусна губещи пазари и намали запасите в опит да увеличи цените. Неговият план за реформи се отплати през предходното тримесечие, след като доставките на мотори попълниха американските наличности, пресушени от забавяния и недостиг на части.

„Проблемите по веригата на доставките няма да си отидат. Всъщност те се засилват през тази година“, коментира Цайтц. Въпреки това той подчертава наличието на стабилно търсене на техните продукти.

Продажбите през четвъртото тримесечие са се увеличили с 8% на годишна база в Северна Америка, най-големия пазар на Harley. Те успяват да компенсират пониженията в останалата част на света. Доставките намаляват в Европа, Азия и Латинска Америка.

Днешното поскъпване от близо 13% към 17:20 ч., както и данните от отчета са добра новина за книжата, които поевтиняват с 4,2% от началото на годината до края на понеделнишката сесия.

Приходите за цялата година са се увеличили с 32% до 5,3 млрд. долара благодарение както на самите мотори, така и на приходи от финансовото подразделение на компанията.

През октомври Европейският съюз се съгласи да отмени митата си от 31% върху вноса на мотори Harley, наложени в рамките на търговската война между блока и САЩ по времето на президента Доналд Тръмп.

Цайтц, експерт по брандинг, който вдъхна нов живот на Puma през 90-те, бе член на управителния съвет на Harley години наред, преди да поеме позицията на изпълнителен директор. Той представи програмата си за реформиране на компанията преди година – тя предвижда инвестиции от до 250 млн. долара годишно, които отчасти ще включват и развитието на технологията за електрифициране на производителя.

През 2020 г. Harley обяви, че напуска Индия в рамките на реформа, която ограничава присъствието на компанията до 50 основни пазара.

Производителят очаква 5% до 10% ръст на приходите в основния мотоциклетен сегмент и увеличение на оперативния марж до 12% през 2022 г., обяви още компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още