IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Valeo придобива дела на Siemens в съвместното им предприятие срещу 277 млн. евро

По този начин френският доставчик иска да засили влиянието си на пазара на електромобилни компоненти

12:13 | 10.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Френският доставчик на автомобилни части Valeo SA ще придобие дела на германската компания Siemens AG в тяхното петгодишно съвместно предприятие за компоненти за електрически автомобили, за да укрепи позицията си на бързо разрастващия се пазар на електромобили, съобщава Bloomberg.

Valeo ще придобие 50-процентния дял на Siemens в предприятието срещу 277 млн. евро, като сделката ще увеличи нетния дълг на френския концерн със 741 млн. евро.

Придобиването „разкрива слаби перспективи за рентабилност“, пише в бележка до клиенти анализаторът на Citigroup Inc. Габриел Адлер, като добавя, че перспективите на компанията за печалбата и приходите са по-ниски от очакваното.

Valeo прогнозира, че предприятието ще подобри своята рентабилност през следващите години. В същото време компанията обяви план за съвместно разработване на електрически двигател с френския автомобилен концерн Renault SA. 

„От стратегическа гледна точка това е много важна стъпка за Valeo“, посочва главният изпълнителен директор на доставчика Кристоф Перила пред журналисти. „Условията на сделката са добри и тя се случва в точния момент“, добавя той.

Електрификацията

Производителите на авточасти преразглеждат дейността си, за да бъдат в крак с ускоряващия се преход към автомобили с нулеви нива на емисии на парникови газове. По-рано тази седмица конкурентът Faurecia SA представи новите си финансови цели и брандиране, след като пое контрола над Hella Gmbh & Co. в опит да засили своя бизнес с фокус върху електромобилите.

Valeo и Siemens обединиха усилията си в съвместното предприятие Valeo Siemens eAutomotive GmbH през 2016 г., за да произвеждат електрически двигатели, оси и електроника за задвижващите системи за плъгин хибриди и напълно електрическите превозни средства.

В сряда Perillat заяви, че пазарът „расте много бързо“ и прогнозира годишен ръст от 17,5% до 92 млрд. евро през 2030 г.

Автомобилни производители като Stellantis NV и Volkswagen AG продължават да пускат на пазара нови модели електромобили на фона на мащабни ангажименти за електрификация на стойност десетки милиарда евро, но остава неясно до каква степен ще постигнат независимост по отношение на производството на компоненти.

Perillat повтори предишната си прогноза, според която 40% от общия пазар на компоненти за електромобили ще бъде в ръцете на доставчиците.

До края на 2022 г. повече от 90 електрически и плъгин хибридни модела ще бъдат оборудвани с електрически задвижващи системи, двигатели, инвертори и бордови зарядни устройства на Valeo, изтъкват от компанията.

Siemens заяви, че продажбата на неговия дял ще увеличи печалбите му с около 300 милиона евро през второто фискално тримесечие. Компанията обновява портфолиото си, за да се съсредоточи върху софтуера и да се дистанцира от оборудването.

Valeo начерта поредица от финансови цели за базираното в Ерланген, Германия звено, което ще бъде обединено с нейния бизнес, свързан със задвижващия механизъм при електромобилите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още