IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda свива производството в две японски фабрики заради дефицита на чипове

Ограниченията ще останат до началото на следващия месец

13:09 | 17.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Японският автопроизводител Honda Motor Co. обяви, че две от нейните местни фабрики ще работят на 90% от капацитета си до началото на следващия месец поради недостига на полупроводници. 

Производството във фабриката на Honda в Сайтама и две производствени линии в завода ѝ в Сузука ще бъде намалено с 10% поне до началото на март, съобщава Ройтерс.

В началото на месеца Honda повиши прогнозата си за печалбата за настоящата фискална година до 670 млрд. йени (5,8 млрд. долара) спрямо очакваните преди това 555 млрд. йени. Концернът предвижда оперативна печалба от 800 млрд. йени за фискалната година, приключваща в края на март. Преди това той очакваше 660 млрд. йени.

През 2021 г. Honda обяви, че постепенно ще прекрати производството на конвенционални автомобили и ще електрифицира напълно своето портфолио до 2040 г. В тази връзка концернът сви капацитета на своите заводи в Япония до 800 хил. превозни средства годишно, за да се подготви за прехода.

Honda също така обяви допълнителни мерки за намаляване на разходите, включително приемане на нова система за разработка на превозни средства и спиране на състезателната си програма във Формула 1.

Във вторник конкурентът Toyota предупреди, че отново ще свие обемите през март, след като предприе подобни мерки и за настоящия месец. С това най-големият автомобилен концерн в света по пазарен дял се отказва от идеята да използва максимално своите производствени мощности, за да навакса загубената продукция до края на фискалната година, приключваща през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още