IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожар на товарен кораб унищожава пратка от 4 хил. коли на VW за САЩ

Инцидентът допълнително свива инвентара на германската група за американския пазар

13:58 | 18.02.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Голям транспортен кораб, превозващ коли на най-големия автомобилен концерн в Европа Volkswagen AG към САЩ, гори в Атлантическия океан, съобщава Ройтерс.

Според имейл на Volkswagen, изпратен до Bloomberg, на борда на плавателния съд има 3965 превозни средства на Volkswagen, предназначени за американския пазар. От тях общо 1100 са коли на марката Porsche, като се споменава и за 189 автомобила Bentley, потвърждават от Automotive News. 

Корабът се намира на повече от 1600 километра от бреговете на Португалия, като екипажът му, общо 22 души, е евакуиран на други съдове, включително на такива от португалския флот.

Танкерът отплава от германското пристанище Емден на 19 февруари, като по план трябва да пристигне в Дейвисвил, Роуд Айлънд, на 23 февруари, според изчисления на сайта Marinetraffic.com.

Корабът, чието име е Felicity Ace, е с дължина 198 метра и с ширина 32 метра. Изграден е през 2005 г. и плава под флага на Панама.

Говорител на американския бизнес на Volkswagen заяви, че компанията е наясно с инцидента.

„Към момента не сме наясно дали има пострадали от екипажа. Държим контакт с компанията оператор, за да следим развитието на инцидента“, посочва говорителят.

От своя страна луксозната марка Porsche споделя, че „все още е твърде рано да се потвърди случващото се“. От компанията добавят, че всеки, който се интересува от този инцидент и от превозваните от кораба автомобили, може да се свърже със съответния дилър на Porsche за повече информация.

Пожарът може да има дълготрайни последици върху и без това малките запаси на марките от групата на Volkswagen в САЩ. С изключение на модела Q5, Audi произвежда голяма част от своята американска гама в Европа.

Според съобщението става ясно, че на плавателния съд има и автомобили с марка Lamborghini, както и модели на едноименния бранд на концерна, като Golf R, GTI Arteon и ID.4.

Това не е първият морски инцидент с автомобили на VW Group. Когато танкерът Grande America се запали и потъна през 2019 г., над 2000 луксозни коли, включително такива на марките Audi и Porsche, потънаха заедно с него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Голям кеф, ж-ур-на-ля е *** дума хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Добре ве ***, може ли на такъв кораб да му викате "танкер"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
pepe
преди 2 години
Абе не знам дали е застрахователна измама, ама бая народ глътна вода - дето чакат по половин година капарирани или напълно платени коли при дилърите, ще трябва да поръчват напрво следващия модел :) - нещо като българските F16.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Муахахах. Някой май си е самозапалил кораба, за да гепи застраховката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Твоите идоли тавариш пияниците много обичат зелените хартии. И тавариш жълто - комунистите на Си също. На пияниците синове и дъщери всичките са там, при долара и еврото. Пък ти си ломоти от коневръза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Спрете да изнасяте реална стока за зелени хартийки! Файда йок!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още