IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bentley запазва инерцията при печалбата и през първото тримесечие

Въпреки проблемите с доставките компанията отчита ръст на приходите и на печалбата, подкрепена от силното търсене на своите модели

11:53 | 09.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Оперативната печалба на британската марка луксозни автомобили Bentley нараства през първото тримесечие със 162% спрямо същия период на миналата година, тъй като покачващите се цени на превозните средства компенсират щетите, нанесени от потъването на кораба, пренасящ автомобили към Северна Америка по-рано тази година и коронавирусните ограничения в Китай, съобщава Automotive News Europe.

Марката, част от германската група Volkswagen, обяви, че големият интерес на клиентите към нейните модели стои в основата на силните резултати. Компанията отчита резервации за близо 10 хил. превозни средства през разглеждания период. 

Главният изпълнителен директор на Bentley Ейдриън Холмарк заяви, че около 200 превозни средства, 75 от които представляват строго персонализирани поръчки за конкретни клиенти, са потънали заедно със запалилия се кораб през февруари. По думите му тази загуба на доставки до голяма степен е възстановена през април.

Продажбите на Bentley в Китай са засегнати от замразяването на производствената дейност в някои гъстонаселени места, което се отразява и върху логистичната дейност по отношение на доставките на превозни средства в страната.

„Кризите, с които се сблъскахме покрай COVID-19, полупроводниците и сега трагедията в Украйна, не помрачиха желанието на клиентите да инвестират в луксозни стоки, както и в Bentley“, посочва Холмарк пред Ройтерс. „Наистина се справяме добре“, добавя той.

Спадът в продажбите е предхождан от исторически силната за компанията 2021 г., след като пандемичните ограничения помогнаха на по-заможните потребители да натрупат доходи, които впоследствие инвестираха в луксозни автомобили на ключови пазари като Китай и САЩ.

Според Холмарк при липса на проблеми във веригите на доставка компанията може да произведе около 15 хил.  превозни средства тази година в сравнение с 14 659 броя за 2021 г.

Продажбите на превозни средства с марка Bentley през първото тримесечие са спаднали с 5% до 3203 броя от 3358 броя година по-рано.

Въпреки това средните приходи на превозно средство за компанията се увеличава с 15 на сто до 212 хил. евро от 184 хил. евро година по-рано.

По думите на Холмарк клиентите са възприели възможността да персонализират различни елементи от автомобила, за да отговаря максимално на техните вкусове.

Приходите на Bentley растат с 41% до 813 млн. евро спрямо 578 млн. евро година по-рано, а оперативната печалба се увеличава до 170 млн. евро от 65 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още