fallback

Skoda произвежда кабели, за да компенсира нарушените доставки от Украйна

Кабелите ще бъдат използвани за модела Fabia, като производството на тези компоненти за Octavia, Kodiaq, Karoq и Suberb ще започне през следващите седмици

16:41 | 07.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Автомобилният концерн Skoda вече произвежда кабели в един от своите заводи в Чехия, след като производството на този важен за индустрията компонент в Украйна беше нарушено заради руската инвазия, съобщава Automotive News Europe.

Skoda и други марки на Volkswagen Group, наред с BMW, Mercedes-Benz и Ford, бяха принудени да спрат или свият своите производствени операции в Европа след нахлуването на руските военни в Украйна, основен регионален доставчик на автомобилни кабели. 

Сега чешкият концерн произвежда кабели в своята фабрика в Млада Болеслав, близо до Прага, които са предназначени за Fabia.

Местният производител на кабели PEKM Kabeltechnik е предоставил необходимото производствено оборудване в съоръжението на Skoda.

Дейността по производство на кабели се извършва от 35 жени, транспортирани от завода на PEKM в Лвов, Украйна, които също така обучават местните кадри.

PEKM Kabeltechnik е част от базираната в САЩ Commercial Vehicle Group.

Производството на кабели за моделите Octavia, Kodiaq, Karoq и Suberb ще започне през следващите седмици, информират от Skoda.

Поради проблемите с доставките, Skoda беше принудена да спре производството на изцяло електрическия SUV Enyaq за осем седмици от 3 март поради недостиг на кабели.

Skoda също така е осигурила допълнителен капацитет за този компонент от завода на германската компания Kromberg & Schubert в Кенитра, близо до Рабат, Мароко. Освен това Kromberg & Schubert вече увеличава производствения обем на кабели, създадени в в Житомир, Украйна.

„Работихме усилено с нашите партньори през последните няколко седмици, за да сведем до минимум въздействието на войната в Украйна върху доставката на кабели“, споделя Карстен Шнаке, член на борда директорите на Skoda, който отговаря за доставките. „С много отдаденост успяхме да възобновим производството в Украйна за кратък период и значително да увеличим производствените мощности“, добавя той.

Шнаке също така се опита да увери украинските партньори на компанията, че Skoda ще остане лоялна към тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още