IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Polestar е лидер по ръст на продажбите в Германия въпреки общия спад на пазара

През май регистрациите на нови електромобили Tesla се свиват с 89%

10:27 | 07.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на неизпълнените поръчки на нови автомобили в Германия достига ново рекордно високо ниво, тъй като автопроизводителите не могат да отговорят на силното търсене поради продължаващия недостиг на компоненти, съобщава Automobilwoche.

Регистрациите на нови леки коли в страната се свиват с 10% през май на годишна база до 207 199 броя, сочат данни на KBA, федералният регулатор за транспорта.

Това е най-лошият месец по отношение на продажбите в Германия от май 2020 г., когато търсенето се понижи на фона на първите национални блокади срещу коронавируса, сочат изчисления на Асоциацията на вносителите VDIK.

Марките Polestar, Dacia и Mercedes-Benz са били големите победители за месеца. Регистрациите на Polestar са нараснали със 154,1% на годишна база, докато тези на Dacia са се увеличили с 37,7 на сто. Продажбите на Mercedes в същото време бележат ръст от 23,4 на сто.

Сред компаниите, които отчитат ръстове, изпъкват още Opel (+5,5%) и Ford (+4,5%).

германия германия

Tesla е големият губещ

Други автомобилни производители отбелязват спадове при продажбите, тъй като недостигът на чипове и други части ги принуждават да ограничат производството.

Регистрациите на електромобили Tesla са се понижили с 89%, докато продажбите на марката Volkswagen са се свили с 14 на сто. Регистрациите на BMW записват спад от 13%, а тези на Audi – с 12 на сто.

Въпреки това продажбите на изцяло електрически автомобили нарастват с 8,9%, като пазарният дял на този тип превозни средства достига 14,1%. Регистрациите на плъгин хибриди спадат с 15% при пазарен дял от 11,2 на сто.

Низходящият тренд на германския автомобилен пазар, най-големия в Европа, придобива устойчивост поради „масовото, глобално нарушаване на веригите на доставка“, посочва президентът на VDIK Райнхард Цирпел.

германия германия

„В същото време изоставането при поръчките достига исторически рекордно ниво. Ситуацията е такава: клиентите искат да купуват автомобили, но индустрията може да доставя само в ограничена степен“, каза Цирпел.

От началото на годината до края на май регистрациите на нови леки коли в Германия се понижават с 9,3% до 1,01 млн. броя на годишна база. И тук Polestar е лидер с ръст от 160% и продадени 2036 превозни средства, следван от Tesla, при която регистрациите нарастват с 65 на сто до 15 351 електромобила. Dacia е трета с ръст от 46,5% до 19 076 броя. Пазарните лидери Volkswagen, Mercedes, BMW и Audi записват понижение съответно със 17,6%, 6,9 на сто, 13,1% и 3,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още