IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от 500 жени съдят Uber за сексуално посегателство

Ръководството на компанията е било наясно със сериозността на ситуацията още от 2014 г., но е направило малко за решаването на проблемите

09:13 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Конкурентът на такситата Uber е изправен пред колективен иск от над 500 жени в САЩ заради сексуални посегателства и насилие от страна на шофьорите. Според американската адвокатска кантора Slater Slater Schulman в Сан Франциско ищците обвиняват компанията, че не е направила достатъчно за тяхната защита в продължение на години. По данни на фирмата тя представлява около 550 клиенти и разследва поне 150 други случая, предава CNBC.

Ищците критикуват, че ръководството на Uber е било наясно със сериозността на ситуацията още от 2014 г. Въпреки това оттогава насам има много случаи, вариращи от тормоз до отвличания и изнасилвания. В свое становище Uber заяви, че не може да коментира открити съдебни производства. Според компанията колективният иск е в ход от февруари 2022 г.

Самите проблеми са известни от дълго време. Само преди около две седмици компанията публикува резултатите от свое собствено разследване, според което само през 2019 и 2020 г. в САЩ е имало съобщения за 3824 сексуални посегателства от страна на шофьори. Поради това на Uber вече се е налагало да води съдебни дела в миналото. През 2018 г. например компанията прие извънсъдебно споразумение с две жени. Uber подчертава, че се отнася сериозно към тези проблеми и предприема мерки срещу тях.

Адвокат: Uber отхвърля възможните мерки

Но не всички приемат това. „Uber можеше да направи много повече, за да защити своите пътници", казва адвокатът на ищците Адам Слейтър. „Камери за предотвратяване на нападения, по-строги проверки на миналото на шофьорите, система за предупреждение, когато шофьорите се отклоняват от маршрутите си… Но компанията отказва да предприеме тези мерки“, казва той.

В миналото една от защитните версии на Uber беше, че не може да носи отговорност за поведението на шофьорите, тъй като те не са постоянни служители. Компанията обаче твърди, че внимателно проверява своите шофьори и вече е въвела мерки за безопасност – например чрез бутон за спешни случаи в приложението.

Американската компания, която в миналото често е била критикувана за агресивните си бизнес практики, само преди няколко дни бе подложена на натиск след голямо изтичане на данни. Публикациите показват пълния обхват на спорната лобистка дейност от 2013 до 2017 г., която понякога е била на ръба на законността. Документите датират от времето на съоснователя и бивш главен изпълнителен директор Травис Каланик. Той подаде оставка през 2017 г. след скандали, вариращи от сексизъм и дискриминация до кражба на технологии и шпионски дела. Днес компанията се дистанцира от Каланик и неговите методи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още