IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla е продала 75% от притежаваните от нея биткойни

В германския си завод компанията вече произвежда по 1000 автомобила седмично

07:54 | 21.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Без Илон Мъск не става: за трети път тази година главният изпълнителен директор на Tesla води конферентния разговор за тримесечните данни - въпреки че всъщност искаше в бъдеще да остави това на финансовия си директор. Очевидно от негова гледна точка има твърде много добри новини.

„Поставихме производствени рекорди във Фримонт и Шанхай. Втората половина на годината може да донесе още рекорди", каза Мъск в сряда вечерта. И това въпреки многото проблеми: "Няколко години бяхме в ада на веригата за доставки."

Всъщност производителят на електрически автомобили Tesla е увеличил печалбата си отчасти благодарение на повишаването на цените. През изминалото тримесечие печалбата възлиза на 2,2 млрд. долара, в сравнение с 1,1 млрд. долара преди година, съобщи компанията в сряда след затварянето на фондовата борса в САЩ. По-висока печалба концернът отчете само през първото тримесечие на 2022 г. Tesla обяви коригирана печалба от 2,27 долара на акция, което е повече от средната оценка на анализаторите, събрана от Bloomberg, за 1,83 долара на акция. Но това е под 3,22-те долара, които Tesla реализира през първото тримесечие, отбелязвайки първия последователен спад на печалбата от края на 2020 г. насам.

Tesla повиши цените на своите автомобили няколко пъти тази година. Наред с другото, това беше компенсация за по-високите разходи за литий, който се използва в батериите, и за алуминий.

Приходите са намалели от 18,7 млрд. долара на 16,9 млрд. долара през второто тримесечие, което бе под очакванията на анализаторите. Това сложи край на поредицата от рекордни приходи, тъй като Tesla трябваше временно да затвори завода си в Шанхай поради блокиране заради Covid. Според финансовия директор Зак Киркхорн това е намалило брутните маржове.

Увеличаване на производството в Берлин

В писмо до акционерите Tesla заяви, че увеличаването на производството в двата ѝ най-нови завода - единият в Германия, а другият в Тексас - ще зависи от безпроблемното пускане на пазара на нови автомобили и подобряването на веригите за доставки.

Производствени проблеми имаше и в двата нови завода. Производството в Грюнхайде край Берлин и в Тексас се разгръща бавно. В Берлин поне е постигнат „важен етап", както обясни Мъск: „През юни произвеждахме по 1000 автомобила седмично“. Новата фабрика в Тексас ще достигне тази стойност "само след няколко месеца".

Силните резултати бяха добре приети на фондовия пазар. Акциите на Tesla поскъпнаха с около 4% в следборсовата търговия, след като загубиха около 38% от началото на годината.

Резултатът е по-добър, отколкото Tesla е очаквала, казва пред Handelsblatt анализаторът на Wedbush Дан Айвс. „Повтарянето на 50-процентния ръст на приходите ще бъде ключов фокус за инвеститорите с бичи настроения занапред“. Със сигурност автомобилният производител все още има много работа за вършене, каза той. „Но като цяло Tesla се справи с проблемите с маржа и веригата за доставки по-добре през второто тримесечие, отколкото се опасяваха много участници на фондовия пазар“.

Друг положителен факт е, че Tesla е отписала навлизането си в света на криптовалутите, казва Айвс. „Това е краят на една мрачна глава за Tesla“. В сряда вечерта групата заяви, че в края на второто тримесечие е „превърнала приблизително 75% от покупките си на биткойни във фиатна валута". През февруари 2021 г. производителят на електромобили разкри, че е инвестирал 1,5 млрд. долара в биткойн, а впоследствие продаде 10% от дела си през април. В сряда Tesla заяви, че цифровите ѝ активи са се свили до 218 млн. долара и че обезценката заради биткойна е навредила на рентабилността през второто тримесечие.

Главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск заяви в конферентния разговор, че компанията е продала биткойните, за да максимизира паричната си позиция поради несигурността, свързана с блокиранията заради Covid. Той отбеляза, че продажбата не трябва да се разглежда като "някаква присъда над биткойн". Криптовалутата отстъпи от рекордната стойност от почти 69 000 долара през ноември. Най-голямата криптовалута по пазарна стойност изтри поскъпването си след оповестяването на продажбите, като поевтиня с цели 1,6% до 22 928 долара.

Нарастващи продажби

Експертът по автомобилната индустрия Алиса Алтман от консултантската компания Publicis Sapient заяви: „Tesla нямаше лесно тримесечие със затварянето на завода в Шанхай, което се отрази на производството в Гигафабриката, с предизвикателствата на пазара на биткойни и с въздействието на кризата с чиповете и проблемите с веригата за доставки върху цялата автомобилна индустрия“.

В интервю, дадено през май, Мъск заяви, че новите заводи в Грюнхайде край Берлин и Тексас в момента са на загуба от „милиарди". Според него причината за това е недостигът на батерии и проблеми с веригата за доставки поради ситуацията в китайските пристанища.

Последните две години бяха „абсолютен кошмар" заради прекъсванията на веригата за доставки и все новите проблеми. „И все още не сме приключили с това". Най-голямото притеснение за Tesla е как да поддържа заводите в работен режим, за да може да плаща на служителите си и да не фалира, каза тогава Мъск. В сряда вечерта той също така оправда продажбата на биткойни като начин за повишаване на ликвидността.

Въпреки това Алтман казва, че на пазарите бъдещето се цени повече от всичко останало. „Продажбите на електрически автомобили в Австралия се увеличават, Tesla продължава да работи по своя автопилот, а Panasonic залага на изграждането на завод за батерии за четири милиарда долара в Канзас“.

Положително е, че вероятното отсъствие на „приключението Twitter“ ще позволи на Мъск да се съсредоточи повече върху Tesla. Производителят на автомобили е фокусиран върху дългосрочната перспектива и е „успешен дори в трудни времена", казва Алтман.

Марката под натиск

Но не всички пазарни наблюдатели са толкова оптимистично настроени за бъдещето. За Марио Натарели, партньор в консултантската компания MBLM в Ню Йорк и дългогодишен наблюдател на Мъск, както Twitter, така и Tesla са пострадали от казуса около придобиването на услугата за кратки съобщения, което Мъск първо обяви, а след това отново отмени.

Tesla е увредена по една конкретна причина: „Въпросът е дали можете да отделите Мъск от Tesla. Не мисля така. Той и автомобилът са преплетени“. Мъск е разтърсил човечеството и е постигнал успех в три футуристични индустрии - разплащания, космически пътувания и електрическа мобилност. „Това е наистина впечатляващо и невероятно", казва Натарели пред Handelsblatt.

„Но нещо се промени. Претендентът, неудачникът се е превърнал в нещо като господар. Сега той е най-богатият човек в света. И ако продължава да се държи толкова провокативно и ексцентрично, колкото преди, това вече не е симпатично, а застрашително“. И това все повече се отразява и на Tesla.

Трябва да се очакват нови постижения и идеи за поглъщане от страна на Мъск, казва Натарели. Въпреки това, поради разклатеното доверие на пазара в неговата надеждност, те ще бъдат по-скъпи и по-трудни за реализиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Не може да бъде, не знае ли Илон, че шиткойна бил бъещето :)))) или просто налови шарани на богато и сега чао? Ееех, мъко, мъкооо, ама така е в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още