IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томас Шефер: Инфлацията при суровините и логистичните проблеми ще оскъпи VW ID.2

Електромобилът вероятно ще се предлага на цена от 25 хил. евро, когато се появи на пазара през 2025 г.

12:19 | 30.08.22 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Първоначалните планове на Херберт Дийс да предложи на купувачите електромобил от серията ID за 20 хил. евро вероятно няма да се осъществят. Предвидения за пускане в продажба през 2025 г. електрически ID.2 беше представен на изложението в Мюнхен през септември 2021 г., като оттогава много неща се промениха в управленската структура на Volkswagen Group, пише Automobilwoche.

Ръководителят на едноименната марка Томас Шефер заяви, че цената на ID.2 вероятно няма да предлага такава достъпност, каквато първоначално искаше Дийс.

Шефер се позовава на екстремното покачване на цените на суровините. Според него това ще доведе и до повишаване на базовата цена на ID.2 от 20 хил. на 25 хил. евро.

Той коментира и проблемите при глобалните вериги на доставки. „Превозните средства, изграждани в Мексико, временно не може да бъдат транспортирани от завода поради липса на камиони. Има затруднения и при морския транспорт заради блокираните в пристанището на Шанхай кораби“, споделя Шефер. „Глобалните вериги на доставки остават под натиск“, категоричен е той.

По отношение на недостига на полупроводници шефът на марката Volkswagen е умерен оптимист. „Проблемът със сигурност ще продължи да ни тревожи известно време. Но дали ще ни засегне, както се случи през последните няколко месеца? Вероятно не“, посочва Шефер.

Очаква се ръководителят на групата Херберт Дийс да бъде заменен от Оливер Блуме на 1 септември след редица сътресения в управлението на Volkswagen, предизвикани най-вече от търканията между главния изпълнителен директор и работническите организации.

Назначаването на Блуме отразява усилията на фамилиите Порше и Пиех да държат под контрол групата и да увеличат влиянието си по отношение на стратегическите въпроси, добавят източниците.

Порше и Пиех, които управляват холдинговата фирма Porsche SE, се надяват да възстановят баланса в групата след сътресенията при Дийс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още