IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното производство на Toyota се свива през юли за четвърти пореден месец

По отношение на продажбите японската компания записва 11 последователни месеца на спад

10:39 | 30.08.22 г.
Световното производство на Toyota се свива през юли за четвърти пореден месец

Световното производство на Toyota Motor Corp. се свива за четвърти пореден месец през юли, тъй като недостигът на полупроводници и прекъсванията във веригите на доставки, причинени от коронавирусните мерки в Китай, ограничават производствената дейност, съобщава Bloomberg.

Производството на най-голямата автомобилна компания в света по пазарен дял е спаднало през юли с 8,6% на годишна база до 706 547 превозни средства. В същото време продажбите са намалели със 7,2%  до 797 179 автомобила, като това е 11-и пореден месец на спад, изтъкват от японската компания.

Недостигът на чипове, по-високите разходи за суровини и честите прекъсвания на фабричната дейност в Китай заради правителствената политика на нулева толерантност към коронавируса хвърлиха в смут компаниите от автомобилостроенето. Все пак Toyota се придържа към целта си за производство от 9,7 милиона автомобила за настоящата фискална година, която приключва в края на март 2023 г., и също така запазва перспективата си за печалбата.

Макар че производствените темпове на концерна извън Япония достигат рекордно високи нива през юли, обемите все още изостават от целта. Производствените операции на Toyota в островната страна спадат с 28,2% на годишна база през миналия месец.

Въпреки че йената отслабна спрямо щатския долар тази година, което означава, че продуктите на Toyota са по-конкурентоспособни в чужбина, ръководителите на компанията заявиха по-рано този месец, че не са достатъчно уверени, за да повишат насоките за печалбата. Те се позоваха на несигурните икономически перспективи и риска от потенциални повишения на лихвените проценти в развитите икономики.

За първото полугодие продажбите на Toyota достигат 5,1 млн. броя, като по този начин компанията запазва първото място, изпреварвайки Volkswagen AG (4 млн. автомобила) и южнокорейската Hyundai Motor (3,3 млн. автомобила).

За септември Toyota очаква да произведе 850 хил. превозни средства в глобален план.

От началото на годината компанията на няколко пъти намали целите си за месечното производство на фона на продължаващия глобален недостиг на чипове и коронавирусните ограничения в Китай.

В същото време местният конкурент Nissan Motor Co. съобщи, че производството му за юли се е повишило с 9,4% до 284 755 автомобила, но продажбите спадат с 13% до 265 905 броя, като това е 13-и пореден месец на спад.

Honda Motor Co. обяви, че производството ѝ е нараснало с 5,9% през въпросния месец до 343 205 автомобила, като това е втори пореден месец на растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още