IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota ще инвестира 5,6 млрд. долара в производството на батерии

Планът предвижда разширяване на операциите с батерии в САЩ и Япония за осигуряване на нов капацитет до 40 гигаватчаса

13:34 | 01.09.22 г.
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp., който изостава от своите конкуренти по отношение на електрификацията на продуктовата си гама, обяви, че ще инвестира около 5,6 млрд. долара в производство на батерии за електромобили в САЩ и Япония, включително в увеличаване на капацитета на наскоро обявения за изграждане завод в Северна Каролина.

Новата инвестиция, която възлиза общо на 730 млрд. йени, ще увеличи глобалния производствен капацитет за батерии на компанията с до 40 гигаватчаса (ГВтч), съобщава Automotive News.

Малко повече от половината от разходите ще бъдат инвестирани в завод за батерии в западния японски град Химеджи, както и в други обекти на Toyota в страната.

Около 2,5 млрд. долара ще бъдат използвани за увеличаване на капацитета на съоръжението в Северна Каролина.

Toyota Motor North America обяви първоначална инвестиция от 1,3 млрд. долара за завода за батерии в Либърти, щата Северна Каролина, през декември, заявявайки, че в крайна сметка ще произвежда достатъчно литиево-йонни батерии за захранване на до 1,2 милиона превозни средства годишно. Очаква се производството да започне през 2025 г.

Въпросното съоръжение е съвместно предприятие между Toyota Motor North America и Toyota Tsusho. Заводът в Япония се управлява от Prime Planet Energy & Solutions, отделно партньорство с Panasonic.

Мащабната инвестиция на Toyota отразява нейната стратегия за продажба на 3,5 милиона електрически превозни средства годишно до 2030 г. Lexus ще се трансформира в изцяло електрическа марка за пазарите на Европа, САЩ и Китай през 2030 г. Очаква се през 2035 г. брандът да предлага само изцяло електрически модели в глобален план.

Ходът на Toyota става ясен само няколко дни, след като местният конкурент Honda и южнокорейската компания LG Energy Solution заявиха, че ще инвестират 4,4 млрд. долара в производството на литиево-йонни батерии в САЩ за електрически превозни средства.

Производството на батерии в Северна Америка е особено важно за спазването на изискванията, осигуряващи стимули при покупката на електромобили, които присъстват в подписания от президента на САЩ Джо Байдън Закон за намаляване на инфлацията. Електромобилите, отговарящи на условията за данъчни облекчения в размер на 7500 долара, трябва да използват батерии, чиито компоненти са произведени от страни, с които САЩ имат споразумение за свободна търговия.

Toyota е обвинявана в твърде бавно преминаване към чисто електрически превозни средства, тъй като компанията все още генерира голяма част от приходите си от продажбата на хибридни автомобили, технология, която тя приема за „ефективен мост“ между конвенционалните коли и въглеродно неутралното бъдеще на индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още