IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият завод за батерии на GM и LG Energy в САЩ започна производство

Двете компании строят още две съоръжения, които ще влязат в експлоатация съответно през 2023 г. и 2024 г.

12:25 | 01.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Заводът за батерии на американския автомобилен концерн General Motors и южнокорейския разработчик LG Energy Solution на стойност 2,3 млрд. долара в Охайо започна производството, съобщава Ройтерс.

Заводът Ultium Cells LLC с площ от над 850 хил. кв. м е първият от поне четири фабрики, които компаниите планират да изградят в САЩ.

Съоръжението в Уорън, чието изграждане започна през 2019 г., има над 800 служители и се готви да увеличи допълнително своя капацитет, споделят от Ultium, съвместното предприятие между GM и LG Energy. Ultium планира да увеличи броя на работниците до 1300 през следващата година, когато достигне пълния си капацитет.

Губернаторът на Охайо Майк Де Уайн посети завода в сряда и призова японската Honda и LG Energy да разположат съвместния си планиран завод за батерии на стойност 4,4 млрд. долара в щата.

Президентът на United Auto Workers (UAW) Рей Къри заяви от своя страна, че синдикатът "продължава разговори с General Motors и Ultium, както и с други работодатели, произвеждащи продукти в секторите, които представляваме".

GM вече изрази подкрепа за усилията на UAW да организира работата в заводите за батерии на Ultium.

По-рано този месец GM и LG Energy заявиха, че обмислят да изградят четвърти завод за батерии в Ню Карлайл, Индиана, който ще струва около 2,4 млрд. долара.

През януари двете компании обявиха инвестиция от 2,6 млрд. долара за изграждане на нов завод за батерийни клетки в Лансинг, Мичиган, който трябва да започне работа в края на 2024 г.

Ultium също изгражда завод на стойност 2,3 млрд. долара в Спринг Хил, Тенеси, който трябва да бъде завършен до края на 2023 г.

Миналия месец Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че ще отпусне на Ultium 2,5 млрд. долара за подпомагане на финансирането на изграждането на заводи за производство на батерийни клетки в Охайо, Тенеси и Мичиган.

Законът, подписан по-рано този месец от президента Джо Байдън, налага нови правила за снабдяване с компоненти на батерии и основни суровини, които влизат в сила от 1 януари, с което се осигуряват данъчни облекчения при покупката на електромобил от 7500 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още