IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните над 600 хил. нови електромобила са продадени в Китай през септември

При общите продажби в страната е отчетен ръст от 21% на годишна база до 1,95 млн. превозни средства

17:10 | 11.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай записа нов рекорд през септември при продажбите на електрически коли, които в страната попадат в категорията на превозните средства, използващи нов вид енергия (NEV). През миналия месец продажбите на електромобили на пазара за първи път надхвърлят 600 хил. броя.

Междувременно китайският пазар продължава да се възстановява от щетите, нанесени от пандемията от коронавирус през последните две години, подкрепен от силното търсене на електрически превозни средства. През септември обемите на продажби в страната се увеличават с 21% на годишна база до 1,95 млн. броя, сочат данни на индустриалната асоциация PCA, цитирани от Automobilwoche.

Най-силен ръст отчита сегментът на колите с пълно или частично електрическо задвижване – 83% до 611 хил. броя, което представлява своеобразен рекорд. Това е повече от отчетените през август 552 хил. електрически коли и е над 505-те хиляди електромобила, регистрирани месец по-рано. През юни продажбите на електрически модели в страната достигнаха 565 хил. броя, което представлява ръст от 132% на годишна база и предишен рекорд за продажби в сегмента.

Китайският автопроизводител BYD за първи път успява да достави повече от 200 хил. автомобила в рамките на един месец. Концернът е лидер на пазара на електрически автомобили в Китай. Американският пионер в областта Tesla също отбеляза месечен рекорд при продажби от малко над 83 хил. автомобила, след като увеличи производствения капацитет в завода си в Шанхай.

Китай е най-големият автомобилен пазар в света и е основен източник на приходи за германските производители Volkswagen (включително Audi и Porsche), BMW и Mercedes-Benz, припомня Automobilwoche. Дълго време липсата на чипове и местните коронавирусни блокировки притискаха производствената дейност на тези компании в страната. От това лято обаче китайският автомобилен пазар се възстановява с бързи темпове от дългия период на прекъсвания.

Продажбите на автомобили в Китай през август се увеличиха с 32,1% до 2,38 млн. броя. Износът на превозни средства от страната също се увеличава през месеца с 65% спрямо същия месец на предходната година, като електрическите превозни средства представляват 27% от обемите, изчислява друга индустриална група CAAM, която проследява данните за по-широките продажби, където влизат леки коли, автобуси и камиони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още