IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще предоставят още 2,8 млрд. долара за производство на батерии и електромобили

Пакетът на Белия дом цели да укрепи жизненоважните вериги на доставки на минерали за индустрията

21:07 | 19.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Президентът на САШ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.
Президентът на САШ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на американския държавен глава Джо Байдън ще отпусне безвъзмездни средства в размер на 2,8 млрд. долара за проекти за стимулиране на производството на батерии за електрически превозни средства в САЩ и местното производство на минерали, съобщава Ройтерс, цитирайки представител на Белия дом.

Белият дом също така ще вложи усилия за укрепване на жизненоважните вериги на доставка на минерали, тъй като автопроизводителите се надпреварват да разширят производството на електрически превозни средства и батерии в САЩ, а проектът на президентската администрация е известен като „Американската инициатива за материали за батерии“.

20-те производствени и преработвателни компании в най-малко 12 щата, спечелили безвъзмездни средства от Министерството на енергетиката на САЩ, ще използват финансиране за разработване на достатъчно количество литий, графит и никел за батерии и за първото широкомащабно съоръжение за производство на литиева електролитна сол в САЩ.

Проектите включват "преоборудвани и разширени местни съоръжения в търговски мащаб за производство на материали за батерии, обработка, клетъчни компоненти и рециклиране на батерии и демонстрации".

Средствата ще бъдат използвани и за разработване на съоръжение за свързване на електроди, способно да покрие 45% от очакваното търсене на свързващи вещества в САЩ за батерии за електромобили през 2030 г., както и съоръжения за производство на силициев оксид за доставка на анодни материали и фабриката за катоди от литиево-железен фосфат.

Усилията на Белия дом, Министерството на енергетиката и Министерството на вътрешните работи имат за цел да „мобилизират цялото правителство за осигуряване на надеждни и устойчиви доставки на стратегически важни минерали, използвани за енергия, електричество и електрически превозни средства“, изтъква Белият дом.

Байдън се стреми да увеличи дела на електромобилите от продажбите на нови коли в САЩ до 50% през 2030 г.

Законодателството, подписано от Байдън през август, определя нови строги изисквания за компонентите на батериите и снабдяването относно осигуряването на държавна помощ при покупка на електромобил в размер на 7500 долара.

Белият дом заяви в информационен бюлетин, че САЩ и съюзниците им не произвеждат достатъчно минерали и материали, използвани в батериите за електромобили.

През март Байдън се позова на Закона за военно производство, за да подпомогне производството и преработката на минерали и материали за батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Pyramid значи скоро освен сиганско ни чака и кукуво лято :):) все едно имаме друг избор освен да минем към тях. Те и бензиновите са били нечовешки скъпи в началото... сигурно и пра дядо ти е говорил така. да махна каруцата за кола.... никогиш, скъпо е, коня яде само трева!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 1 година
Докато опитват разни уникални батерии, техните ел.мобили НИКОГА няма да станат ОПТИМАЛНИ ОТ КЛИЕНТСКА ГЛЕДНА ТОЧКА. Съответно, ще бъдат свръхскъпи, неремонтопригодни и пожароопасни.Накратко, може да поберат малко каймак от висшия ценови пояс но, НАИСТИНА МАСОВИ, ще станат НА КУКОВО ЛЯТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още