IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатор подложи крак на плановете на Байдън да подкрепи електрическата мобилност

Демократът Джо Манчин отказа да подкрепи инфраструктурния пакет на президента на САЩ, критикувайки федералната подкрепа за покупката на електромобили

12:32 | 20.12.21 г. 2
<p>
	Сенаторът Джо Манчин.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Сенаторът Джо Манчин. Снимка: Bloomberg L.P.

Залогът на Белия дом за драстично увеличаване на федералната подкрепа за покупка на електрически превозни средства се сблъска със сериозна пречка в неделя, когато представител на демократите в Сената заяви, че няма да подкрепи инфраструктурния пакет в размер на 1,75 трилиона долара.

Сенаторът Джо Манчин от Западна Вирджиния нанесе фатален удар на подписания от президента Джо Байдън законопроект, който също има за цел да разшири системата за социално подпомагане и да се справи с изменението на климата, съобщава Ройтерс. 

Законопроектът включва увеличаване на текущата федерална подкрепа за покупка на електромобил от 7500 долара до 12 500 долара, както и обособяване на нов стимул до  000 долара за употребявани превозни средства. Законопроектът също така ще позволи на General Motors и Tesla Inc. отново да се възползват от федералната подкрепа, след като вече достигнаха тавана от 200 000 превозни средства за съществуващата подкрепа от 7500 долара.

Пакетът включва и 30% федерална помощ за покупка на търговски електрически превозни средства.

GM и Ford ще пуснат на пазара в САЩ свои електрически пикапи през 2022 г., като новите федерални стимули могат да бъдат от решаващо значение за постигането на първоначалните цели на компаниите за продажби, както и за покриването на нарастващите изисквания за емисиите.

Целта на Байдън е електромобилите да съставляват 50% от продажбите на нови автомобили до 2030 г. Очаква се още тази седмица администрацията да финализира по-строги нови правила за емисиите от превозни средства до 2026 г., твърдят автомобилните производители.

Манчин се противопоставя на федералната помощ в размер на 4500 долара за покупка на електрически превозни средства, произведени от работници от автомобилната индустрия, членуващи в профсъюзи, което е част от предложението за субсидия от 12 500 долара. Той определи тази подкрепа като „грешна“ и „неамериканска“.

"Не мога да гласувам за продължаване на този закон", изтъкна Манчин по време на интервю за Fox News, като допълни: "Просто не мога. Опитах всичко, което е в рамките на човешките възможности."

Манчин беше ключов привърженик на плана за възстановяване на Белия дом, който има за цел да укрепи мрежата за социална сигурност и да се бори с климатичните промени и е крайъгълният камък в законодателната програма на Байдън.

Подкрепата на сенатора от Западна Вирджиния е от решаващо значение в пленарна зала, където демократите имат най-малкия контрол, а републиканците са единни в опозицията си срещу законопроекта.

Пакетът на Байдън цели да стимулира продажбите на електромобили, произведени от традиционните американски автомобилни концерни като GM, Ford и Fiat Chrysler, докато компании като Tesla и чуждестранните автомобилни производители, работещи в САЩ, са пренебрегнати, тъй като техните служители не членуват в синдикати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
я ти ми кажи, като голем специалсти.. вко друго да направи дядката ? да ги остави да фалират, нали тогава ще ти спихне другата опорка, че индустрията в сащ била собственост на хората! :):):)Къв тежък малллоумник си не е истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Манчин е много рядък проблясък на здрав разум в демократическата партия в момента.По-голямата част от средствата в този законопроект нямат нищо общо с инфраструктурата, а тази субсидия от 4500$ за произведения в юнионизирани заводи електрически превозни средства е ярък пример за специални интереси и подарък от дядката за любимите му профсъюзи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още