IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията на Байдън прекратява финансирането на проекти за изкопаеми горива в чужбина

Ангажиментите на правителството на САЩ трябва да отразяват целите, определени в изпълнителна заповед, издадена в началото на годината, според документи

11:02 | 11.12.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Администрацията на американския президент Джо Байдън е наредила на правителствените агенции на САЩ незабавно да спрат финансирането на нови проекти за изкопаеми горива с интензивност на въглерода в чужбина и да дадат приоритет на глобалното сътрудничество за внедряване на технология за чиста енергия, според дипломатически телеграми на САЩ, цитирани от Ройтерс.

В телеграмите, видени от Ройтерс, се казва, че ангажиментите на правителството на САЩ трябва да отразяват целите, определени в изпълнителна заповед, издадена в началото на годината. В нея се посочва, че трябва да се прекрати американската финансова подкрепа за въглища и въглеродно интензивни енергийни проекти в чужбина.

„Целта на политиката... е да гарантира, че огромното мнозинство от международните енергийни ангажименти на САЩ насърчават чиста енергия, усъвършенстват иновативните технологии, повишават конкурентоспособността на чистите технологии в САЩ и подкрепят преходите с нулеви нетни, освен в редки случаи, когато има убедителни национални ползи за сигурността“, казва се в един от документите.

Политиката определя като "въглеродно интензивни“ проекти, чийто интензитет на парникови газове е над праговата стойност на жизнения цикъл от 250 грама въглероден диоксид на киловатчас, свързани с въглища, газ или нефт.

Политиката забранява всяко финансиране от правителството на САЩ на проекти за въглища в чужбина, които не улавят или само частично улавят въглеродни емисии. Тя позволява на федералните агенции да се ангажират с производството на въглища само ако проектът демонстрира пълно улавяне на емисиите или е част от ускорено поетапно спиране.

Политиката формализира целите, поставени от администрацията в по-ранни изпълнителни заповеди и политически насоки и повторени на многостранни форуми, като срещата на Г-7 във Франция през август и срещата на върха на ООН за климата през есента.

На преговорите на ООН за климата в Шотландия администрацията на Байдън се ангажира с 40 държави и пет финансови институции да прекратят новото международно финансиране за ненамалена енергия от изкопаеми горива до края на 2022 г., с изключение на малко случаи.

„Администрацията издигна изменението на климата като основен принцип на своята външна политика“, коментира говорител на Държавния департамент в петък в отговор на искане за коментар относно телеграмите. Поетият в Шотландия ангажимент „ще преориентира десетки милиарди долари публични финанси и трилиони частни финанси към нисковъглеродни приоритети“, казва говорителят.

Екологичните групи заявяват, че политиката, за която те отдавна се застъпват, е стъпка в правилната посока, но създава вратички, които могат да подкопаят нейните цели. „Тази политика е пълна с изключения и вратички, които нямат яснота и биха могли да направят тези ограничения за финансирането на изкопаеми горива напълно безсмислени“, казва Кейт ДеАнджелис, експерт по финансиране на климата в Friends of the Earth.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
В природата празно няма. В икономиката: тоже. Щом петрол, газ и въглища са нужни, щом като една силна държава не иска обаче - да инвестира в - то тогава ДРУГИ ще сторят това и ще берат плодовете. Апропо - с тоя темп на добив газовите залежи в САЩ ще се изчерпят до 10-11 години. Разбира се на тоя не му пука - той надали ще изкара и 2 години още, преди да го намерят озъбен в кeнeфa...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, тия глупости запази.за опашката за наливно олио и другите пенсионери, които ще ти повярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Приветствам тази наистина умна стъпка. Ако САЩ се концентрират върху собственото си развитие, хайде, да не станат "GREAT AGAIN" но, поне биха могли, да удържат второто място.Китай, повече, няма да го изпреварят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още