IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропаднаха преговорите за доставка на литий между Tesla и австралийската Core

Крайният срок за финализиране на условията на евентуална четиригодишна сделка изтече в сряда без никакво споразумение

13:44 | 27.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Опитът на американския производител на електромобили Tesla Inc. да се договори с австралийската миннодобивна компания Core Lithium Ltd. за доставка на литий се провали след месеци на преговори на фона на продължаващия ценови ръст при суровините, съобщава Bloomberg.

Крайният срок за финализиране на условията на евентуална четиригодишна сделка изтече в сряда без никакво споразумение, заяви базираната в Аделаида компания. Тя не посочва причина за неуспеха на преговорите.

Core обяви през март, че работи по сделка с Tesla за доставка на до 110 хил. тона литиева суровина, като преговорите взимат под внимание пазарните цени на метала. Оттогава обаче цените на лития скочиха над два пъти спрямо тези от края на февруари, според изчисления на Benchmark Mineral Intelligence.

Tesla е изправена пред нарастваща конкуренция при осигуряването на достъп до метали за батерии, тъй като другите производители на автомобили разширяват своята електрическа продуктова гама, а очертаващият се недостиг на суровини насочва повече власт в ръцете на миннодобивните компании при преговорите. Сега последните са в по-добра позиция да изискват по-високи цени или по-дългосрочни споразумения, както и съвместно финансиране на бъдещи проекти.

Core, която през август удължи преговорното време с Tesla, вече е сключил споразумения за доставка на около 80% от планираното производство в своята мина Finniss, Северна територия на Австралия, в рамките на четири години. Според главния изпълнителен директор на компанията Гарет Мандерсън неуспехът на преговорите с Tesla ще позволи на компанията да се възползва повече от по-високите цени на суровините.

Настоящата среда показва, че Core Lithium е в добра позиция да се възползва от голямото търсене и текущия недостиг на суровини за батерии, изтъква Мандерсън.

Цените на литиевата суровина нарастват бързо от началото на годината. Източник: Benchmark Mineral Intelligence Цените на литиевата суровина нарастват бързо от началото на годината. Източник: Benchmark Mineral Intelligence

Илон Мъск, който наскоро се оплака, че литият е „ужасно скъп“, по-рано този месец потвърди, че компанията изгражда рафинерия в Тексас, което означава, че тя най-вероятно ще се нуждае от допълнителни доставки на суровини. Tesla има съществуващи договори за доставка с производители на литий, включително с Albemarle Corp., Livent Corp. и Ganfeng Lithium Co.

Цените на литиевия карбонат достигнаха нов рекорд от 562 500 юана (78 376 долара) за тон в Китай, като суровината е поскъпнала двойно от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още