IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes си осигури доставки на литий от канадско-германска компания

Споразумението ще осигури на производителя на луксозни автомобили да получава средно по 10 хил. тона литиев хидроксид годишно за батерии

12:00 | 20.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Mercedes-Benz AG подписа споразумение за доставка на литий с канадско-германската Rock Tech Lithium Inc., съобщава Ройтерс. Договорът ще осигури на производителя на луксозни автомобили да получава средно по 10 хил. тона литиев хидроксид годишно за батерии.

Сделката позволява на Mercedes-Benz да снабдява своите партньори, които произвеждат батерии, със суровини, започвайки от 2026 г.

По-рано тази година компанията представи своите мащабни планове за производство на екологични и интелигентни превозни средства, след като министрите на околната среда на страните членки на Европейския съюз (ЕС) одобриха компромисното предложение на Германия за спиране на продажбите на бензинови и дизелови нови коли от 2035 г. и преоценка на хибридите от страна на Европейската комисия (ЕК) през 2026 г.

Всички заводи на Mercedes ще са готови да произвеждат електрически превозни средства в началото на следващото десетилетие. Планът е подпечатан и от споразумение с мощните синдикати на компанията в Германия, което цели да се подсигурят работните места и инвестициите в съответните фабрики.

Ръководството на Mercedes увеличава стремежа си да превърне едно от най-известните имена в автомобилостроенето в изцяло електрически съперник на Tesla Inc. Компанията планира да пусне на пазара до края на годината по един електрически модел във всеки сегмент, в който оперира, като част от амбицията ѝ да предлага само електрически коли до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още