IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes залага на вятъра, докато Европа се бори с енергийната криза

Концернът е подписал договор с енергийна компания, за да се възползва от доставките на енергия от голям вятърен парк в Балтийско море от 2027 г.

14:09 | 17.10.22 г.
Главният изпълнителен директор на Mercedes Ола Калениус. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Mercedes Ола Калениус. Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Mercedes-Benz Group AG залага мащабно на вятърни енергийни проекти, за да поддържа своите операции в разгара на енергийната криза в Европа, съобщава Bloomberg.

Производителят на луксозни автомобили е подписал договор с енергийна компания, за да се възползва от доставките на енергия от огромен вятърен парк в Балтийско море от 2027 г. Това отразява плановете на Mercedes да се фокусира върху възобновяемата енергия, като през септември компанията обяви, че планира да построи вятърен парк до тестовата си писта Папенбург в Северна Германия.

„Само тези два проекта, в средносрочен до дългосрочен план, ще покрият 40% от нашите нужди от електроенергия“, заяви главният изпълнителен директор Ола Калениус в интервю за Bloomberg, визирайки операциите на компанията в Германия.

Европейските производители на автомобили вероятно ще отбележат общ спад на производството от над 1 милион превозни средства на тримесечие, като се започне от края на тази година и се продължи през 2023 г., тъй като растящите енергийни разходи притискат веригата на доставки, прогнозира S&P Global Mobility. Недостигът на части и проблемите при доставките вероятно ще се отразят най-съществено на автомобилните компании от ноември до пролетта на следващата година особено ако енергоснабдяването бъде намалено през по-студените зимни месеци, посочват от консултантската фирма.

Mercedes складира части, които произвежда с помощта на природен газ, в опит да подсигури производството няколко седмици напред дори ако Германия въведе драстични ограничения на енергоносителите през следващите месеци. Русия ефективно спря газовите потоци към региона в отговор на подкрепата на европейските страни за Украйна, което принуди държавите да търсят алтернативни източници.

„Искам да вярвам, че ще преодолеем тази ситуация на енергийна криза през следващите няколко години“, изтъква Калениус. „Ако погледнете някои от тези вятърни проекти, които споменах, ако вземете само цент на киловатчас, който струва производството, това всъщност е една от най-евтините енергии, които можете да имате в света. Оптимист съм относно това както средносрочен, така и в дългосрочен план“, добавя шефът на Mercedes.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още