IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отпускат заем на GM и LG Energy за изграждането на три фабрики за батерии

Кредитът ще подпомогне финансирането на изграждането на нови производствени мощности в Охайо, Тенеси и Мичиган

20:37 | 12.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на енергетиката на САЩ е финализирало заем с ниска лихва от 2,5 млрд. долара за съвместното предприятие на General Motors Co. и LG Energy Solution, които ще използват средствата за строеж на три съоръжения за производство на батерийни клетки, пише Ройтерс.

Медията съобщи през юли за първи път, че се планира отпускането на заем за предприятието Ultium Cells LLC във връзка с правителствената програма за заеми за производство на автомобили с напреднали технологии (ATVM).

Заемът ще подпомогне финансирането на изграждането на нови производствени мощности в Охайо, Тенеси и Мичиган, поддържайки 6000 строителни работни места и около 5100 оперативни работни места общо в трите завода.

Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм планира да обяви заема за Ultium по време на своята визита в Мичиган в понеделник заедно със заместник-секретаря на Министерството на труда Джули Су, губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър, президента на United Auto Workers (UAW) Рей Къри и представители на индустрията.

Те ще обсъдят стратегии за набиране и задържане на квалифицирана работна сила в сферата на батериите.

Миналата седмица работниците в завода Ultium на стойност 2,3 млрд. долара в Охайо гласуваха да се присъединят към UAW - своеобразна победа за синдиката, който се стреми да организира нарастващата верига на доставки на електромобили.

GM и LG Energy търсят терен в Индиана за строителството на четвърти завод за батерии в САЩ. Компаниите изграждат съвместно завод на стойност 2,6 млрд. долара в Мичиган, който трябва да отвори врати през 2024 г.

По-рано месец Ultium заяви, че ще увеличи инвестициите си в завода на стойност 2,3 милиарда долара в Тенеси с още 275 млн. долара.

Президентът на САЩ Джо Байдън иска поне 50% от произведените в САЩ електромобили до 2030 г. да бъдат електрически или плъгин хибриди. В тази връзка GM планира да изгради 1 млн. илион електромобила в Северна Америка до 2025 г. и да прекрати продажбата на нови бензинови автомобили до 2035 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още