IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикални служители на Rolls-Royce се пребориха за 18% ръст на заплатите

Сделката с работодателя включва увеличение на трудовото възнаграждение с 10%, както и еднократно плащане в размер на 2000 паунда

15:26 | 16.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Служителите на Rolls-Royce Motor Cars Ltd. ще получат до 18% увеличение на заплатите, като синдикатът Unite твърди, че това е рекордно висок ръст, съобщава Bloomberg.

Около 1200 работници, които сглобяват моделите Phantom, Ghost и Cullinan на луксозната марка във фабриката ѝ в Гудууд, Южна Англия, гласуваха в подкрепа на увеличението на заплатите с 10% заедно с еднократно плащане в размер на 2000 паунда (2430 долара). Това означава увеличение на заплатите между 14,8% и 17,6% за една година за онези служители, които членуват в Unite.

Великобритания е обхваната от протести, тъй като служителите от различните сектор – включително от здравеопазването, пощенските услуги, държавната администрация и железопътния транспорт – искат рязко увеличение на заплатите, за да се справят с нарастващите цени.

Що се отнася до работниците в публичния сектор, правителството настоява, че не може да си позволи повишения на трудовото възнаграждение без риск от ускоряване на инфлация и влошаване на кризата с разходите за живот.

Вече притиснати от недостига на персонал, работодателите от частния сектор се договори със синдикатите да увеличат заплатите. По-рано тази седмица Felixstowe, операторът на най-голямото товарно пристанище, обяви, че служителите му са приели предложение за увеличение на заплатите с 8,5% за следващата година.

„Съюзът си осигури най-добрата сделка за заплатите от откриването на пристанището“, изтъква Шарън Греъм, генерален секретар на Unite, във връзка с решението на Rolls-Royce Motor.

Компанията потвърди 10-процентното увеличение на заплатите от следващия месец и каза, че „преговорите са били сърдечни и конструктивни през цялото време“.

Rolls-Royce е собственост на германската автомобилна група BMW AG.

В края на ноември германската група Volkswagen AG се договори да плати на служителите си в Германия над 3000 евро бонус, за да им помогне да компенсират нарастващите разходи покрай ускорената инфлация като част от споразумение с най-големия профсъюз в страната. Концернът се споразумя с работническата организация IG Metall относно договор, засягащ 125 000 служители в страната. Двугодишното споразумение за трудовите възнаграждения предвижда да се увеличат заплатите на работниците на два етапа – с 5,2% през юни 2023 г. и с още 3,3% през май 2024 г.

Споразумението включва и коригиран спрямо инфлацията, необлагаем бонус от 2000 евро, който ще бъде изплатен през първото тримесечие на 2023 г., и 1000 евро в началото на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още