IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще изплати еднократен инфлационен бонус от 3000 евро на служителите

Новото споразумение с мощния синдикат IG Metall предвижда и увеличение на заплатите на две етапа - с 5,2% през юни 2023 г. и с още 3,3% през май 2024 г.

12:11 | 24.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen AG се договори да плати на служителите си в Германия над 3000 евро бонус, за да им помогне да компенсират нарастващите разходи покрай ускорената инфлация като част от споразумение с най-големия профсъюз в страната, съобщава Wall Street Journal.

Германската автомобилна група обяви в сряда, че се е споразумяла с работническата организация IG Metall относно договор, засягащ 125 000 служители в страната. Двугодишното споразумение за трудовите възнаграждения предвижда да се увеличат заплатите на работниците на два етапа – с 5,2% през юни 2023 г. и с още 3,3% през май 2024 г.

Споразумението включва и коригиран спрямо инфлацията, необлагаем бонус от 2000 евро, който ще бъде изплатен през първото тримесечие на 2023 г., и 1000 евро в началото на 2024 г., информира Volkswagen.

Сделката с работниците отразява продължаващата борба на компаниите и техните служители с растящите разходи. В Германия потребителските цени нараснаха с 11,6% през октомври. Подобни равнища са отчитани последно в началото на 50-те години в Западна Германия.

Сблъсквайки се с растящи разходи, синдикатите в цяла Европа търсят по-високи трудови възнаграждения. Сделката с Volkswagen следва по-широкото споразумение, постигнато между IG Metall с работодатели от Южна Германия, което покрива около 4 млн. работници.

Увеличението на заплатите оказва натиск върху работодателите в условията на отслабваща световна икономика и покачващи се цени на суровините, които принуждават компаниите да търсят начини за смекчаване на разходите.

„Колективният договор не бива да прикрива факта, че трябва да продължим да държим разходите си под строг контрол“, изтъква Арне Майсвинкел, член на борда на директорите на Volkswagen Passenger Cars, който отговаря за човешките ресурси.

Споразуменията относно трудовите възнаграждения се следят внимателно от инвеститорите и от Европейската централна банка (ЕЦБ) поради по-широкото им значение за икономиката. Анализатори посочват, че увеличенията на заплатите, договорени досега от началото на тази година, са по-високи от очакваното, но остават под нивото на инфлация.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди, че централната банка е готова да повиши лихвените проценти дори за сметка на икономическия растеж, за да ограничи инфлацията в еврозоната. Анализаторите очакват ЕЦБ да повиши основния си лихвен процент с половин процентен пункт до 2% на следващото си заседание на 15 декември.

Енергийната криза в Европа след нахлуването на Русия в Украйна доведе до рязко покачване на разходите за основни храни, битови сметки и услуги.

През годината хиляди синдикални членове организираха стачки, докато техните лидери настояваха компаниите да компенсират служителите си за нарастващите разходи за живот.

Volkswagen не е първата голяма компания в Европа, която предлага на служителите бонус, за да ги подпомогне на фона на високите потребителски цени.

Във Великобритания, например, производителят на реактивни двигатели Rolls-Royce Holdings PLC по-рано тази година заяви, че ще предложи на служителите си в страната еднократно плащане в размер на 2000 паунда, надявайки се, че бонусът ще помогне за облекчаване на инфлационни натиск върху работниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още